عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان:
شورای نگهبان نگاه جناحی ندارد/ رد صلاحیت به دلیل اصلاح طلب بودن فقط یک اتهام است
سخنگوی شورای نگهبان، گفت: شورای نگهبان نسبت به جناح های سیاسی با چشمان بسته نگاه میکند و ملاک آن، مواد قانونی و مستنداتی است که در پروندهها وجود دارد.
اعتمادآنلاین| عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان، در گفتوگو با شبکه پرس تی وی، ضمن تشریح وظایف شورای نگهبان، در خصوص بررسی صلاحیت ها و معیارها برای تعیین صلاحیت ثبتنام کنندگان گفت: شورای نگهبان، از مجموع 14 هزار و 450 نفری که بعد از اعلام هیات اجرایی در اختیار ما قرار گرفت، نزدیک به 7200 نفر را واجد شرایط شناخت که از این میزان کمتر از 5 هزار نفر صلاحیتشان تایید نشد. بنابراین، تعداد افرادی که واجد شرایط شناخته شدند، خوشبختانه رقم بالایی است و برای هر کرسی، تقریبا 24 نفر می توانند رقابت کنند.
وی ادامه داد: اما از جهت معیارها، معیار ما قانون است. در قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی، معمولا ما به مواد 28، 29 و 30 رجوع می کنیم. ما باید انطباق مفاد بندهایی که در هر کدام از این موارد وجود دارد همانند عدم التزام به قانون اساسی، سوء شهرت، محکومیت های قضایی و مواردی از این قبیل را با اسناد و مدارکی که در پرونده افراد وجود دارد، بررسی کنیم.
کدخدایی افزود: بعد از تشکیل پرونده داوطلبین، موارد به ما ارجاع می شوند و شورای نگهبان مستندات پرونده ها را ملاحظه می کند. معمولا مراجع چهارگانه نیز گزارش هایی را برای ما ارسال می کنند و به استناد این گزارش ها، ما مستندها را با بندهای قانونی در مواد 28، 29 و 30 مورد مطابقت قرار می دهیم. اگر داوطلبین شرایط لازم را طبق این مواد داشته باشند، طبیعتا صلاحیتشان تایید می شود.
وی در رابطه با صحبت هایی که اخیرا در خصوص رد صلاحیت تعدادی از کاندیداهای اصلاحطلب برای شرکت در انتخابات مجلس مطرح می شود، گفت: البته این موارد مطرح شده یک اتهام است و شورای نگهبان به افراد نگاه سیاسی ندارد. ما یک مرجع قانونی ناظر هستیم که طبق قانونی اساسی و قوانین عادی، موظفیم انطباق شرایط مقرر در قانون را با مستنداتی که در پرونده ها وجود دارد، بسنجیم.
وی ادامه داد: عملکرد شورای نگهبان در ادوار گذشته به گونه ای بوده که نشان می دهد این نهاد، نگاه سیاسی ندارد. طبیعتا هیچ کدام از اعضای ما، نه عضو هیچ جناح و حزبی هستند و نه نگاه سیاسی و حزبی در بررسی صلاحیت ها دارند.
سخنگوی شورای نگهبان یکی از مسئولیت های شورای نگهبان را حفاظت از آرای مردم و برگزاری انتخابات سالم دانست و افزود: در بحث انتخابات، بعد از مرحله بررسی صلاحیت ها، مرحله دوم مربوط به روز انتخابات و طبیعتا آرایی است که مردم به صندوق های رای می اندازند. در این مرحله، شورای نگهبان باید از این آرا حفاظت، صیانت و پاسداری کند و ما این کار را با یک مکانیزم مردمی انجام می دهیم. ما بیش از 200 هزار نفر ناظر مردمی داریم که از بین خود مردم انتخاب شدهاند و آموزش دیدهاند، قوانین و مقررات را می دانند و روز انتخابات بر سر صندوق های رای حاضر می شوند و بر روند اجرایی انتخابات نظارت می کنند. این افراد از آغاز تا پایان شمارش آرا بر سر صندوق ها حاضر هستند.
وی افزود: در روز برگزاری اگر تخلفاتی صورت بگیرد، مستقیما برخورد می کنیم و اگر بعد از آن هم گزارش هایی به دست ما برسد که رای گیری را مخدوش کرده باشد و برای شورای نگهبان این اطمینان حاصل شود که که اشکالی در روند رای گیری بوده، قطعا طبق قانون برخورد خواهد شد و شورای نگهبان می تواند طبق اختیارات خود، بخشی از این آرا را باطل کند.
کدخدایی در توضیح رد صلاحیت برخی از ثبتنام کنندگان به دلیل عدم التزام به نظام و اسلام توضیح داد: بند یک ماده 28 به «التزام عملی به اسلام» اشاره دارد. طبیعتا عدم التزام به بخشی از احکام اسلام مربوط می شود؛ برای مثال، ممکن است یک نفر مسلمان باشد اما برخی از احکام اسلامی را رعایت نکرده باشد. نمونه بارز آن، کسانی هستند که رشوهای گرفته یا سوءاستفاده و زدوبندهای مالی کرده باشند که این موارد، آنها را از التزام به یکی از احکام اسلام خارج می کند. بنابراین، اگر برای شورای نگهبان محرز شود که چنین چیزی اتفاق افتاده، طبیعتا فرد می تواند صلاحیتش را از دست بدهد کمااینکه در این دوره، شورای نگهبان با بررسی هایی که انجام داد تشخیص داد که برخی از افراد و حتی نمایندگان فعلی که کاندید شده اند، صلاحیت ادامه کار در مجلس را ندارند.
وی در خصوص نظر شورای نگهبان نسبت به الکترونیکی شدن فرآیند رای گیری گفت: شورای نگهبان، موافق الکترونیکی شدن انتخابات بوده و هست و در این زمینه هم پیشتاز بوده است. زمانی هم که حتی وزارت کشور از روش های تجمیع آرای الکترونیک بهرهمند نبود، شورای نگهبان این کار را انجام می داد. بنابراین، ما پیشگام و مصر هستیم به الکترونیکی شدن انتخابات، اما نکته ای که وجود دارد این است که ما نگران آرای مردم هستیم. بر این اساس باید در روش های الکترونیک هم اطمینان حاصل کنیم که این آرا مخدوش نمی شود و از بین نمی رود. همانطور که مقام معظم رهبری هم اشاره فرمودند این آرا حق الناسی هست که ما باید از آن پاسداری و صیانت کنیم.
وی ادامه داد: تنها نگرانی که برای ما وجود دارد، صیانت درست از آرای مردم است و اگر وزارت کشور بتواند مراحل دیگر را با رعایت امنیت و حافظت آرای مردم عملیاتی کند، بقیه مراحل هم الکترونیکی خواهد شد.
سخنگوی شورای نگهبان در پایان با اظهار امیدواری نسبت به حضور پرشور مردم در انتخابات در رابطه با انتخابات دوم اسفند ماه گفت: عوامل مختلفی در بحث مشارکت مردم نقش دارند که عوامل اقتصادی، معیشتی و غیره در صدر مباحث هستند. مردم اگر احساس کنند که قوانین به درستی اجرا و رعایت می شود، برای حضور در انتخابات و مشارکت بیشتر، مشتاقتر خواهند بود. سهم شورای نگهبان در این زمینه یک سهم حداقلی است، با این حال، ما تلاشمان را خواهیم کرد تا اقداماتی را که می تواند سطح مشارکت را افزایش بدهد، انجام دهیم. پیشبینی ما نیز این است که انشالله مشارکت خوبی را خواهیم داشت و دوم اسفند ماه مردم پای صندوق رای خواهند آمد.
منبع: صداوسیما
دیدگاه تان را بنویسید