چرا مطالبات زنان محقق نمیشود؟ / مافی: در امور زنان فرقی بین اصلاحطلب و اصولگرا نیست
پروانه مافی، نماینده مجلس دهم با بیان اینکه تلاشها در مجلس دهم برای تقویت حضور زنان در عرصه سیاسی با شکست مواجه شد گفت: آقایان با اینکه در ظاهر به ما وعده میدادند که به طرحها رای خواهند داد اما رای نمیدانند و در این بین هم فرقی بین اصلاحطلبان و اصولگرایان نبود.
اعتمادآنلاین| توجه به زنان و ارتقاء آنان در پستهای مدیریتی از جمله وعدهها و رویکردهای دولت «حسن روحانی» در طول هفت سال گذشته است. در این زمینه رئیس جمهوری تاکیدات مکرری به وزارتخانهها و نهادهای ذیل دولت برای استفاده از زنان توانمند در حیطههای اجرایی داشته و اتفاقات مثبتی در این زمینه رخ داد. علاوه بر این تاکیدات و همچنین الزام وزارتخانهها برای استفاده از زنان در پستهای بالای مدیریتی، دولت برای تقویت نقش زنان در حوزه سیاسی هم در لایحه جامع انتخابات آورده که در لیستهای حزبی برای انتخابات باید یک ششم لیستها را زنان تشکیل دهند که در صورت تصویب این لایحه در مجلس تحول مهمی در حوزه نقش آفرینی زنان در عرصه انتخابات رخ خواهد داد.
برای بررسی عملکرد دولت در حوزه زنان و چالشهای تحقق وعدههای دولت در این زمینه با پروانه مافی، نماینده تهران در مجلس دهم گفتگو کردهایم.
تعدادی از وزارتخانهها عملکرد مثبتی در حوزه زنان دارند
مافی در پاسخ به این پرسش که دولت روحانی در حوزه زنان در طول هفت سال گذشته چه عملکردی داشته است، گفت: زنان نقش زیادی در پیروزی آقای روحانی در انتخابات و به ثمر رسیدن دو دولت یازدهم و دوازدهم داشتند. طبعتا انتظاراتی هم از دولت منتخب خود داشتند. با توجه به این انتظارات در ابتدای امر مخصوصا در بحثها و نوشتهها پیشرفتهایی مشاهده شد و در همین زمینه بحث استفاده سی درصدی از مدیران زن در دستگاههای دولتی و عمومی طرح شد که بحث مهمی بود و از دستاوردهای دولت در حوزه زنان بود.
وی ادامه داد: آقای روحانی به عنوان رئیس جمهور به معاونان و وزرا این بحث و استفاده سی درصدی از زنان را ابلاغ کردند و این امر در سطوح پایینتر هم به عنوان قانونی از سمت رئیس جمهور به همه بخشهای دولت ابلاغ شد. برخی معاونان و مدیران کل در اجرای این بخشنامه جدیت داشتند و از زنانی که شایسته بودند و تجربیات خوبی در حوزههای اجرایی و علمی داشتند استفاده کردند. ولی در تعداد دیگری از وزارتخانهها و بخشهای دیگر، تحولی که مدنظر زنان بود رخ نداد.
فرهنگ مردسالار مانع تحقق مطالبات زنان
نماینده مردم تهران در مجلس دهم در پاسخ به این سوال که موانع تحقق مطالبات زنان چیست، هم بیان داشت: مانع عمده، نگاه مرد سالاری است که در حوزه اجرا و مدیریت وجود دارد. بعضی مسئولان می گفتند خب خانم معرفی کنید تا در پستها استفاده کنیم وقتی معرفی میکردیم مطالبی را مطرح میکردند که در نهایت باعث می شد مطالبات زنان محقق نشود. یعنی یک زن اگر بخواهد در پستی قرار بگیرد باید چندین برابر یک آقا شایستگی داشته باشد تا مسئولان راضی به انتصاب او شوند.
این سیاستمدار اصلاح طلب با اشاره به سهمیه زنان در لیست احزاب که در لایحه جامع انتخابات مورد تاکید قرار گرفته، گفت: این طرح را من در مجلس مطرح کردم. مقایسه مجلس ایران با مجالس دیگر کشورها نشان میداد که زنان حضور اندکی در مجلس ایران دارند. حتی در مقایسه با کشور همسایه عراق که مشترکات فرهنگی بسیاری با ما دارد زنان ایرانی سهمی در پارلمان ندارند چرا که زنان عراقی بیست درصد پارلمان این کشور را در اختیار داند و تنها شش درصد نمایندگان مجلس دهم را زنان تشکیل میدادند. از این حیث تقریبا در بین 190 کشور دنیا ایران در رتبههای آخر قرار داد.
مافی افزود: نگاه مردمسالار در فرهنگ عمومی ما وجود دارد. با وجود اینکه در حوزه تقنینی تلاش زیادی کردیم و درخواست ما کف مطالبات زنان بود مبنی بر اینکه در فهرستهای انتخاباتی شهرهای که بالای شش نماینده دارند یکی از این شش نفر خانم باشد. اما باز آقایان نماینده به صراحت میگفتند که این کار ظلم به ما است. میگفتند ما باید بگردیم خانم پیدا کنیم از کجا پیدا کنیم.
در شهری که شش نماینده دارد آقایان راضی نمیشدند که یک نفر خانم باشد. میگفتند خب خود خانمها رقابت کنند و اگر توانستند وارد لیست میشوند. متاسفانه اصلاحطلبان هم خیلی همراهی نمیکردند. در مجلس دهم دل ما زنان نماینده خیلی شکست. اکثر آقایان در ظاهر میگفتند که ما به طرح شما رای میدهیم اما موقع رای گیری رای نمیدادند. وقتی این نوع نگاه حاکم است و منافع ملی کشور و پنجاه درصد جمعیت را نمیخواهند ببینند چه کاری میتوانیم انجام دهیم. اگر طرح ما تصویب میشد حداقل سی الی چهل نفر نماینده زن در مجالس داشتیم که به نفع کل کشور بود.
اما چون متاسفانه در حوزه زنان اصلاحطلبان و اصولگرایان خیلی تفاوتی با هم ندارند ما موفق نشدیم از مجلس دهم برای سهمیه زنان در لیستهای انتخاباتی رای بگیریم. البته اصلاحطلبان در این زمینه قدری بهتر از اصولگرایان هستند اما این فاصله زیاد نیست.
منبع: ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید