کد خبر: 433628
|
۱۳۹۹/۰۶/۲۸ ۱۵:۲۷:۰۰
| |

ورود حوزه های علمیه به تولید ثروت / مدیر دفتر امور موقوفات و منابع پایدار حوزه‌های علمیه: برای اداره حوزه‌های علمیه، نیازمند درآمد حاصل از وقف هستیم

مدیر دفتر امور موقوفات و منابع پایدار حوزه‌های علمیه با بیان اینکه مدیران حوزه همه تلاش‌شان را می‌کنند تا سرمایه‌گذار و ایده‌پرداز و... مناسب برای مشارکت در بحث اقتصادی پیدا کنند، گفت: این کار در حال انجام است و به زودی شاهد اتفاقات خوب و بهتری در بحث وقف در حوزه‌های علمیه خواهیم بود. 

ورود حوزه های علمیه به تولید ثروت / مدیر دفتر امور موقوفات و منابع پایدار حوزه‌های علمیه: برای اداره حوزه‌های علمیه، نیازمند درآمد حاصل از وقف هستیم
کد خبر: 433628
|
۱۳۹۹/۰۶/۲۸ ۱۵:۲۷:۰۰

اعتمادآنلاین| مدیر دفتر امور موقوفات و منابع پایدار حوزه‌های علمیه با بیان اینکه مدیران حوزه همه تلاش شان را می کنند تا سرمایه گذار و ایده پرداز و... مناسب برای مشارکت در بحث اقتصادی پیدا کنند، گفت: این کار در حال انجام است و به زودی شاهد اتفاقات خوب و بهتری در بحث وقف در حوزه‌های علمیه خواهیم بود.

در حال حاضر و براساس آمار سازمان اوقاف در کشور 3 هزار و50 موقوفه متعلق به حوزه وجود دارد که این موقوفات، 192 هزار رقبه است.

سیدمصطفی حسینی‌نژاد، مدیر دفتر امور موقوفات و منابع پایدار حوزه‌های علمیه در گفتگو با خبرگزاری حوزه، با بیان این که بحث وقف و منابع پایدار، موضوع جدیدی در حوزه نیست و همیشه دین از سوی خیرین و دوست داران اهل بیت(ع) مورد حمایت مالی و... قرار گرفته، گفت: تاریخ بیانگر این حقایق و سوابق است که از جمله آن در زمان رسول خدا(ص) بوده است.

وی ادامه داد: وقتی حضرت مبعوث به رسالت شدند، حضرت خدیجه(س) در پشت صحنه به عنوان حامی مالی، فعالیت و در نشر دین به پیامبر کمک می کرده اند.

حسینی‌نژاد با بیان این که از زمان گذشته این سیره و سنت به صورت و با عنوان وقف تداوم پیداکرده و الان هم وقف‌هایی که از گذشته در ایران به یادگار مانده به دوره صفویه برمی گردد که بعضی مشهور به وقف500 و400 ساله است، اظهار داشت: با وجود این مباحث پس بحث وقف مسئله جدیدی در حوزه‌های علمیه نیست.

ضرورت توجه به وقف در حوزه‌های علمیه


مدیر دفتر امور موقوفات و منابع پایدار حوزه ادامه داد: اما اتفاقی که چند سال اخیر، در حوزه‌های علمیه افتاده این است که به بحث وقف توجه ویژه ای شده است؛ این سخن بدین معنا است که در طی دوره ای در حوزه‌های علمیه توجه به بحث وقف و موقوفات مورد غفلت قرار گرفته است.


وی بیان داشت: به دیگر سخن این که در گذشته بحث وقف در حوزه‌های علمیه بوده، ولی کسی مأمور مستقیم پی گیری آن نبوده است. هر بخشی از مرکز مدیریت هرکاری از دست آن بر می آمد، انجام می داد.

کاهش اعتبارات و بودجه


حسینی‌نژاد در بیان چرایی توجه به وقف در این بازه زمانی و غفلت از آن در مدت زمان گذشته در حوزه‌های علمیه افزود: ضرورت و توجه مدیریت حوزه‌های علمیه به وقف و منابع پایدار به دلیل کاهش اعتبارات دولت به حوزه است.


مدیر دفتر امور موقوفات و منابع پایدار با بیان این که الان سه سال است که اعتبارات تخصیصی دولت به حوزه‌های علمیه رشدی نداشته و بدتر اینکه بودجه‌های اعتباری و اختصاصی که دولت به حوزه علمیه می دهد، هیچ گاه با هزینه‌های حوزه‌های علمیه همخوانی ندارد، اظهار داشت: برای رفع این مشکل لازم بود که حوزه علمیه برای تأمین هزینه‌های جاری خود، به فکر احیاء همان منابع پایدار باشد.

پاسخ به جوسازی علیه روحانیت و طلاب


حسینی‌نژاد بیان داشت: اگرچه نظام جمهوری اسلامی است و باید دولت به حوزه علمیه کمک کند و این کمک دولت بر خلاف تصورها و سخنان بی پایه و اساس در گوشه و کنار به طلاب حوزه‌های علمیه و روحانیت نیست، بلکه کمک به سیستم آموزشی حوزه‌های علمیه است.


مدیر دفتر امور موقوفات و منابع پایدار بیان داشت: چون تصوری در جامعه شکل گرفته و هست که پول‌هایی که دولت به حوزه می دهد، مستقیم در اختیار طلاب قرار می گیرد. در حالی که این گونه نیست. به عنوان نمونه پولی که دولت به دانشگاه می دهد، به صورت مستقیم پول را که به جیب دانشجو نمی ریزند، بلکه دولت اعتبارات را به سیستم آموزشی دانشگاه می‌دهد که شامل، امور جاری، حق الزحمه استاد، غذا، اعضای هیئت علمی و... است.

وی اضافه کرد: اعتباری هم که دولت در نظام جمهوری اسلامی به حوزه‌های علمیه می دهد نه حوزه علمیه شهر خاص می‌دهد، برای بحث سیستم آموزشی عبارت از اجرای برنامه، کادر مدارس، کارمندان، تبلیغ و... هزینه می شود و تنها جایی که برخی از طلاب از این پول استفاده می کنند، بحث بیمه حداقلی است؛ تازه آن هم بدست طلبه نمی رسد، بلکه به بیمه واریز می شود.

حسینی‌نژاد عنوان کرد: در این بین هم ممکن است بعضی از طلاب که درصدشان کم و ناچیز است، موقعیت شغلی پیدا کنند، وقتی موقعیت شغلی پیدا کردند، دیگر آن حداقل بیمه ناچیز که دولت از طریق مرکز خدمات حوزه‌های علمیه، به طلاب می‌داد، آن حداقلی هم قطع می شود.


مدیر دفتر امور موقوفات و منابع پایدار با بیان این که دولت موظف است به بعضی اقشار جامعه، خدمات اجتماعی ارائه دهد که بخشی از این افراد طلاب می باشند، گفت: در اینجا فرق طلبه با دیگر اقشار این است که طلبه همه عمرش را پای درس می گذارد، ولی اقشار دیگر، درس شان مقدمه شغل شان است. هدف طلبه از تحصیل، نشر دین و تبلیغ است. به هر حال این دعوا و جوّی که علیه روحانیت پیرامون این موضوع در جامعه درست شده، بر این مسئله است، که بیان شده است.

رسالت روحانیت و حوزه در پاسداری از دین و انقلاب


وی اضافه کرد: نهایت سخن این که مباحث و گرایش‌های سیاسی طوری است، که اگر دولت به حوزه‌های علمیه کمک کند، توقع حمایت هم دارد و اگر روحانیت در مباحث سیاسی و جاری کشور که دولت به آن حساس است، ورود و حتی حوزه علمیه نسبت به عملکرد و مدیریت دولت انتقادی کند و حوزه علمیه برخلاف نظر دولت سخنی بگوید، قطعا این عدم حمایت و دخالت حوزه، از سوی دولت نادیده گرفته نمی شود و در تخصیص اعتبارات دولت به حوزه‌های علمیه تأثیر خواهد گذاشت و دولت در اعتبارات بودجه به حوزه تجدید نظر خواهد کرد.


وی افزود: در حالی که حوزه علمیه نباید در گیرودار مباحث سیاسی گیر بیافتد، بلکه روحانیت باید پشت سر ولی فقیه باشد و حرکت کند.

نقش وقف و ضرورت آن در حوزه‌های علمیه

حسینی‌نژاد با اشاره به موقوفه‌های موجود به نام علوم دینی، برنامه جدید مرکز مدیریت برای این موقوفه‌ها، ترغیب مردم برای وقف جدید و احیای موقوفه‌های فعلی گفت: وقف همیشه سرپل ارتباط حوزه با مردم بوده، اما در این بین مشکلاتی وجود دارد، که یکی عدم اشراف کافی مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه بر موقوفات متعلق به حوزه علمیه است چرا که از گذشته تاکنون در کشور و نظام جمهوری اسلامی، متولی رصد موقوفات کشور، سازمان اوقاف و امور خیریه بوده است.


مدیر دفتر امور موقوفات و منابع پایدار ادامه داد: اگر چه این سازمان برای رصد این موقوفه‌ها زحمت زیادی می کشد، ولی در شرایط فعلی که حوزه‌های علمیه با مشکلات مالی و کمبود اعتبار از سوی دولت مواجه است، ادعای ما این است اگر مدیریت این موقوفه‌ها به مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه واگذار شود، اتفاقات بهتری برای حوزه در بحث اداره گسترده و مهم حوزه‌های علمیه می افتد.

مدیر دفتر امور موقوفات و منابع پایدار بیان داشت: بالاخره حوزه در بحث هزینه مشکلاتی دارد. سازمان هم پیگیری می‌کند، ولی پیگیری سازمان اوقاف نمی تواند پاسخ گوی مشکلات حوزه‌های علمیه و هزینه‌های جاری آن باشد.

سازمان اوقاف و امور خیریه و وظائف محوله در مورد وقف‌های حوزه


حسینی‌نژاد گفت: چرا که معتقدیم سازمان اوقاف در کشور میلیونها رقبه در اختیار دارد و نمی تواند به وضعیت همه رقبه‌ها مانند رسیدگی به آنها، اجاره دادن، گرفتن اجاره بهاء، واگذاری همه آنها و .. اقدام کند، از سویی حوزه‌های علمیه کشور هم دارای هزینه‌هایی است و پرداختی فعلی موقوفات هم پاسخ گویی حوزه نیست.

واگذاری مدیریت موقوفه‌های حوزه‌های علمیه برای اداره بهتر حوزه


وی افزود: وقتی سخن از واگذاری مدیریت موقوفه‌های متعلق به حوزه می شود، برای این است این قضیه آن قدر مهم است که تنها در یک فقره، حوزه علمیه استانی پی گیر زمین وقفی متعلق به حوزه بوده و چند میلیون برای احیای آن هزینه و در اختیار سرمایه گذار قرار داده ولی در عمل پول خوبی هم بدست آمده و این پول را صرف هزینه‌های جاری مدارس استان خودش کرده است.


مدیر دفتر امور موقوفات و منابع پایدار حوزه اضافه کرد: پس وقتی هزینه‌های حوزه‌های علمیه کشور زیاد است و موقوفات حوزه‌های علمیه که سازمان اوقاف عهده دارش است و بابت آن هزینه‌هایی می دهد، نمی تواند پاسخ گویی هزینه‌های حوزه باشد، باید دنبال راهی برای رفع این مشکل باشد که در شرایط فعلی بهترین تصمیم همین عهده داری مدیریت این موقوفات متعلق به حوزه است. این کار الان صورت گرفته است.

مأموریت دوم: احیای موقوفه‌ها


وی ادامه داد: اما کار دومی که در مورد موقوفه‌ها از سوی مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه صورت گرفته، اجرای برنامه‌هایی است که می توان بر روی موقوفات انجام داد از جمله احیای موقوفات موجود است.

تعداد موقوفه‌های متعلق به حوزه‌های علمیه


حسینی‌نژاد با بیان این که در حال حاضر و براساس آمار سازمان اوقاف در کشور3 هزار و50 موقوفه متعلق به حوزه وجود دارد که این موقوفات، 192 هزار رقبه است.

درآمد حوزه از موقوفه‌ها


مدیر دفتر امور موقوفات و منابع پایدار حوزه با اشاره به درآمد حاصل از این موقوفات گفت: براساس آمار خود سازمان، مجموع در آمد موقوفات مرتبط با مدارس علمیه از ابتدای سال97 تا 23 مهرماه، 11 میلیارد تومان است که این هزینه در اختیار حوزه علمیه همان استان قرار می گیرد.

برنامه سوم: طرح‌های اقتصادی


حسینی‌نژاد اظهار داشت: برنامه دیگر مرکز مدیریت حوزه در بحث منابع پایدار، تولید ثروت برای حوزه است که دامنه آن وسیع است، مانند تولید انرژی خورشید و فروش آن به دولت، راه اندازی گل خانه‌های بزرگ و فروش محصولات، یا راه اندازی مجتمع‌های فرهنگی تربیتی در کشور با نام مفتاح با اهداف مختلف که یکی از آن موارد ایجاد اشتغال و درآمد زایی با کاشت سنجد و دیگر موارد و طرح‌های اقتصادی باشد.

مجتمع مفتاح


وی اظهار داشت: مثلا همین مجتمع مفتاح در سال 97، حدود 50 میلیون و امسال300 میلیون برای حوزه درآمد داشته است. این همان منابع پایدار و طرحی است که حوزه به دنبال آن است و به دلیل ظرفیت خوب این مجتمع‌ها، حتی می خواهد نظیر این مجتمع‌ها را در مناطق دیگر از کشور هم راه اندازی کند.


مدیر دفتر امور موقوفات و منابع پایدار حوزه با اشاره به مدل جدید مرکز در بحث مدیریت اقتصادی منابع پایدار گفت: مدل و طرح ما این است که در فعالیت‌های اقتصاد، حوزه خودش وارد نشود، چرا کار که ورود در بحث اقتصادی نیازمند به سرمایه است. اما مشکل این است که حوزه این سرمایه و ثروت را ندارد تا بخواهد تولید ثروت کند، بلکه سرمایه اصلی حوزه علمیه، اعتبار و اعتماد نظام است، حوزه این سرمایه معنوی با سرمایه گذار مشارکت می کند.


وی افزود: به عنوان نمونه اگر حوزه علمیه به وزارت جهاد می گوید، برای فعالیت اقتصادی مثلا در بحث کشاورزی نیازمند مجوز است، همه می دانند که حوزه، دنبال کارهای غیر قانونی نیست این یعنی اعتماد نظام به حوزه. این ثروت حوزه است و با این کار با سرمایه گذار مشارکت می کند.

طراحی سامانه وقف و منابع پایدار

حسینی‌نژاد با بیان این که سامانه وقف و منابع پایدار در حوزه در حال طراحی است، بیان داشت: این سامانه برای ثبت موقوفات و منابع پایدار در جاهای مختلفی است که فعلا آمار دقیقی از آن نیست. اگر این مسئله به سرانجام برسد باید شاهد اتفاقات بهتری در عرصه وقف و منابع پایدار برای حوزه بود.

برنامه چهارم برای مدیریت موقوفه‌ها

مدیر دفتر امور موقوفات و منابع پایدار حوزه گفت: اما دلیل دیگر برای گرفتن مدیریت وقف‌ها این است، موقوفاتی در کشور وجود دارد با این که متعلق به حوزه‌های علمیه است، اما بهره برداری چندانی از آن نشده است چون در اختیار افراد و یا نهادهای دیگر است و بدتر این که این موقوفات، هزینه امور دینی و علوم و مدارس دینی نشده است.

فرودگاه گرگان و وقفی بودن آن

وی گفت: مثلا افرادی آگاهانه و یا غیرآگانه، حقوقی یا غیر حقیقی زمین‌های موقوفه متعلق به حوزه را تصرف کرده اند که یکی فرودگاه گرگان است. یا بعضی دانشگاه، فلان کارخانه و... در زمین‌هایی بنا شده که آن زمین وقف حوزه علمیه است. مسلما اگر اداره این موقوفه‌ها به حوزه واگذار شود، مشکلات حوزه هم، از نظر مالی رفع خواهد شد.

حسینی‌نژاد با اشاره به رویکرد جدید مرکز مدیریت نسبت به وقف و منابع پایدار گفت: در این بحث ظرفیت‌های بسیار خوب است که حوزه می تواند با انجام فعالیت اقتصادی مثلا در عرصه آیتی و اقتصاد مقیاس یا تجاری البته با حفظ شئونات طوری عمل کند که وابستگی حوزه علمیه به دولت کم شود، چرا که حوزه علمیه هم موقوفاتی مانند زمینی دارد که می تواند به شکل‌های گوناگون برای رفع هزینه‌های حوزه از آن بهره برداری کند.

وی افزود: مثلا در بعضی استانها حوزه علمیه توانسته، ظرفیت‌های اقتصادی ایجاد کند و این ظرفیت‌ها به کمک حوزه علمیه همان استان بیاید. این رویکرد 3 الی 4سال در مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه ایجاد شده و در این رابطه دفتری به نام وقف و منابع پایدار در حوزه شکل گرفته است.

حسینی‌نژاد با بیان اینکه مدیران حوزه همه تلاش شان را می کنند تا سرمایه گذار و ایده پرداز و... مناسب برای مشارکت در بحث اقتصادی پیدا کنند، گفت: این کار در حال انجام است و به زودی شاهد اتفاقات خوب و بهتری در بحث وقف در حوزه‌های علمیه خواهیم بود.

منبع: انتخاب

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها