کد خبر: 441414
|
۱۳۹۹/۰۸/۰۶ ۱۱:۳۱:۵۷
| |

چه کسانی در انتخابات ریاست جمهوری 1400 رد صلاحیت می‌شوند؟

جریان اصلاح‌طلب به سبب عملکرد دولت استرس بیشتری برای انتخابات آینده دارد.

چه کسانی در انتخابات ریاست جمهوری 1400 رد صلاحیت می‌شوند؟
کد خبر: 441414
|
۱۳۹۹/۰۸/۰۶ ۱۱:۳۱:۵۷

اعتمادآنلاین| ماه‌ها به برگزاری انتخابات ریاست جهوری سیزدهم باقی مانده و به طور قطع این تکاپو در جریانات مختلف وجود دارد که نامزد‌های موردِ نظرِ خود را برای حضور در این عرصه معرفی و آماده کنند، اگر چه هنوز هیچ جریانی به طور رسمی نامزد مد نظر خود را معرفی نکرده، اما از میان حرف‌های درِ گوشی بسیاری از این جریانات، نام‌هایی به گوش می‌رسد که چندان هم غریبه نیستند.

در این میان، اما شاید جریان اصلاح طلب به سبب عملکرد دولت، تکاپو و یا استرس بیشتری برای این انتخابات داشته باشد؛ از همین رو نیز هر از گاهی نام‌های متفاوتی از این جریان به گوش می‌رسد، نام‌هایی که البته حضورشان با اما و اگر‌های بسیاری مواجه است.

بین الملل

نامزد اصلاح طلب به چه قیمت؟


اصلاح طلبان پس از تجربه ناموفق اعتماد به یک شخصیت نه چندان اصلاح طلب یعنی حجت‌الاسلام و المسلمین حسن روحانی حالا درس عبرت گرفته اند و درصد هستند تا یک شخصیت کاملا اصلاح طلب را راهی پاستور کنند.

موضوعی که علی نمازی هم بر آن صحه گذاشته و گفته است که موضع اصلاح طلبان در انتخابات ریاست جمهوری 1400 باید انتخابات مشروط باشد؛ یعنی اصلاح طلبان با نامزد حداکثری خودشان به میدان خواهند آمد و اگر آن‌ها تایید صلاحیت شدند به طور جدی رقابت خواهند کرد، اما اگر گزینه‌هایشان رد صلاحیت شد باید عرصه انتخابات را ترک کرده تا بیش از این تاوان ندهند.

همچنین چندی پیش بود که روزنامه اعتماد، در گزارشی با عنوان «رضا خاتمی می‌آید؟» از سیدرضا خاتمی، محسن صفایی‌فراهانی، محمد صدر مصطفی معین، محمدرضا ظفرقندی و عباس آخوندی به‌ عنوان گزینه‌های احتمالی جناح چپ یاد کرد. حالا شاید بد نباشد به سوابق چندین نفر از این گزینه‌ها نگاهی انداخته تا درباره تایید یا عدم تایید صلاحیتشان بتوان حدس‌هایی زد.

محمدرضا خاتمی دبیرکل سابق حزب جبهه مشارکت و برادر کوچک رئیس دولت اصلاحات است که سابقه نمایندگی مجلس ششم را نیز در کارنامه خود دارد؛ او کسی است که در سال 98 به سبب ادعای تقلب 8 میلیونی در انتخابات 88 به دوسال حبس تعزیری محکوم شد.

مجید انصاری سیاستمدار اصلاح طلب هم فرد دیگری است که در راهپیمایی 25 خرداد سال هشتاد و هشت، نه تنها در راهپیمایی غیر قانونی شرکت بلکه سخنرانی هم کرد، انصاری در این سخنرانی سعی کرد با ذکر تخلف گسترده در انتخابات و آوردن نام سران فتنه و اعلام اینکه آنها در بین جمعیت تظاهرکننده حضور دارند، تظاهرکنندگان را تحریک و تهییج کند.

ناگفته نماند که مجید انصاری برای انتخابات مجلس شورای اسلامی تایید صلاحیت شد، اما نمی‌شود کتمان کرد که جایگاه ریاست جمهوری حساسیت بیشتری نسبت به سایر قوا دارد؛ موضوعی که حسین کنعانی مقدم فعال سیاسی هم برآن صحه گذاشته و گفته که شورای نگهبان برای هر یک از نهادهای ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان ملاک‌های خاص خود را در نظر می‌گیرد، برای مثال شاهد بودیم صلاحیت فردی در انتخابات مجلس خبرگان تایید شده، اما در انتخابات مجلس شورای اسلامی رد صلاحیت شده است.

محسن صفایی فراهانی عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ایران اسلامی هم کسی بود که در سال 88 به اتهام «اقدام علیه امنیت، فعالیت تبلیغی علیه نظام، توهین به مسئولان حکومتی و تشویش اذهان عمومی» به شش سال حبس تعزیری محکوم شد و مدتی را در زندان اوین گذراند؛ او وقتی با این سوال روبرو می‎شود که آیا از فعالیت سیاسی پشیمان نیستید؟ می‌گوید: به هیچ عنوان! حالا این سوال بر جا می‌ماند که آیا این افراد با این سوابق نه چندان درخشان می‌توانند راهی پاستور شوند؟

رویای پاستور برای چه کسانی محقق نخواهد شد؟


چه کسانی به پاستور راه پیدا می کنند؟ این سوالی است که عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در سال 89 در پاسخ به آن گفته است: کسانی که عالماً و عامداً به هر نحوی در شکل گیری و ادامه فتنه 88 نقش داشتند از فیلتر شورای نگهبان عبور نخواهند کرد. گذشته از این هم مقام معظم رهبری هم در سال 1393 گفته بودند که «مسئله فتنه و فتنه‌گران، از مسائل مهم و از خطوط قرمز است... باید حتماً خطوط قرمز و خطوط فاصل رعایت شوند.»

بین الملل

موضوعی که پرویز سروری دبیرکل جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی درباره آن گفته است: طبیعتا هیچ کشوری نمی‌تواند فرمان اجرایی خود، بودجه و قدرتش را در اختیار فردی قرار دهد که خود به صورت ساختار شکنانه با کشور و نظام برخورد کرده و اصول و ارزش های حاکم بر نظام را زیر پا گذاشته و فرصت های نظام را با ورود در فتنه تبدیل به تهدید کرده است.

او در ادامه تاکید کرده که اگر چنین فردی به قدرت برسد ثروت و قدرت کشور را در جهت منافع دشمنان کشور به کار خواهد گرفت که این یک امر عقلایی نیست؛ افرادی که در فتنه مشارکت داشتند فرایندهای قانونی را در کشور نادیده گرفته، کشور را دچار یک سانحه بزرگ کرده و با رمز تقلب شیرینی پیروزی کشور را به تلخی تبدیل کردند و خسارت های بسیار بزرگ و غیر قابل توصیفی را بر اعتماد کشور وارد کردند؛ از همین رو نمی‌شود امروز طلبکارانه سکان کشور را به دست بگیرند؛ پس طبیعی است که کشور شرایط را برای ورود این افراد به عرصه انتخابات فراهم نکند.

بین الملل

چرا اصلاحات به دنبال ورود چنین چهره‌هایی به عرصه انتخابات است؟


حمیدرضا ترقی عضو شورای مرکزی حزب موتلفه، در پاسخ به این سوال که چرا اصلاحات به دنبال ورود چنین چهره‌هایی به عرصه انتخابات است؟ گفته که اصلاح‌طلبان با علم به اینکه می‌دانند برخی افرادی در فتنه نقش داشتند و سوابق قضائی هم در محکومیت رفتارهایشان داشته و حتی حزب‌شان هم به این سبب منحل شده و به سبب اقدامات بر ضد امنیت کشور نمی‌توانند نامزد انتخابات شوند، اما بازهم نام این افراد را مطرح می‌کنند.

او در ادامه با اشاره به صحبت‌های علی نمازی که در ابتدای گزارش تاکید کرده که مطرح کردن نام این افراد در جامعه و حتی ثبت نام آنها به این بهانه است که اصلاح طلبان می‌خواهند به هر شکل که شده بهانه‌ای برای تحریم انتخابات و عدم مشارکت سیاسی خودشان پیدا کرده و با این اقدام نشان دهند که ما به سبب رد صلاحیت نامزدهای‌مان در انتخابات شرکت نکردیم ، نه اینکه مردم به ما اقبال نداشته و یا سرمایه اجتماعی خود را در جامعه از دست داده‌ایم.

پرویز سروی دبیرکل جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی در پاسخ به این سوال گفته که اصلاحات در صدد نوعی فرار رو به جلو است تا بر شرایطی را که به سبب عملکرد غلط و ناکارآمدی‌های آنها ایجاد شده سرپوش بگذارد؛ علاوه بر این برخی جریانات نه تنها به دنبال سفید کردن این فتنه و عوامل دخیل در آن هستند، بلکه می‌خواهند آن را به یک حماسه سیاسی بدل کنند؛ از همین رو نیز بسیاری از این افراد امروز در شورای شهر و دولت پست‌های مهمی دارند. با وجود این تفاسیر سوال مهم این است که برخورد شورای نگهبان باید چگونه باشد؟

و شورایی که باید از ارزش‌های ملی نگهبانی کند


مجتبی شاکری دبیرکل جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی گفته است که نظارت استصوابی شورای نگهبان امری است که از زمان امام خمینی (ره) وجود داشته، مطابق با قانون اساسی بوده و مفسر قانون اساسی هم خود شورای نگهبان است؛ اما متاسفانه برخی جریان‌ها با بی شرمی از آن فرار می‌کنند. او در ادامه گفته است معتقدم که شیوه شورای نگهبان باید به‌گونه‌ای باشد که در همان زمان ثبت نام برخی از افرادی که شرایط نامزدی ندارند از ورودشان به این عرصه ممانعت شود.

آیت الله محسن مجتهد شبستری عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در این باره گفته است که قطعا شورای نگهبان بررسی صلاحیت‌ها را به طور جدی در دست خواهد گرفت و اینکه در رسانه ها چه نامی مطرح شود اصلا ملاک نخواهد بود؛ حتما شورای نگهبان طبق مقررات برخورد کرده و سوابق نامزدها، عملکرد ، اندیشه ، افکار و گرایش‌های آنها را به طور کامل بررسی خواهد کرد، بنابراین با چنین شایعاتی کسی نمی‌تواند به میدان بیاید.

در پایان باید گفت اگر چه زمان بسیاری تا انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم باقی مانده؛ اما شاید بد نباشد که از همین حالا جلوی بسیاری از حرف و حدیث‌های احتمالی گرفته شود تا جریانات سیاسی از دست گذاشتن بر روی خطوط قرمز نظام پرهیز کنند.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها