محمود صادقی:
پشتپرده انحصاری شدن تولید محتوای صوت و تصویر منافع اقتصادی است/ «ساترا» مشروعیت قانونی ندارد
محمود صادقی گفت: من مطلع هستم که بخشی از این تلاشها که برای انحصاری شدن تولید محتوا صورت میگیرد بهرغم ظاهر سادهاش پشت پردههایی دارد که در قسمتی از آن منافع اقتصادی نهفته است.
اعتمادآنلاین| نماینده سابق مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از انحصاری کردن تولید محتوا توسط صداوسیما و واگذاری مأموریت صدور مجوز و نظارت بر محتوای صوت و تصویر تاکید کرد: اگر صداوسیما در انحصاری کردن تولید محتوا قدم بردارد جلوی خلاقیت و رقابت را میگیرد و به همهچیز در فضای مجازی رنگ و بوی حاکمیتی میگیرد که بسیار آسیبزاست و بهمراتب آسیب آن از فوایدش بیشتر است.
چند سالی است در پی ارایه تفسیری، سازمانی زیر نظر سازمان صدا و سیما تشکیل شده است تا مسوولیت صدور مجوز و نظارت بر تولیدات حوزه صوت و تصویر در فضای مجازی را بر عهده بگیرد، اتفاقی که خروجی آن تلاش دوباره صدا و سیما برای انحصاری کردن تولیدات صوت و تصویر بوده است.
این در حالی است که بررسی مخاطبان تلویزیون نشان میدهد که این سازمان در تولید محتوا برای برنامههای خود هم نهتنها موفق نبود بلکه زمینه گرایش مردم را به شبکههای خارجی و حتی معاند فراهم کرده است. این موضوع موجب انتقاد کارشناسان زیادی به نحوه عملکرد صداوسیما شده است.
محمود صادقی، حقوقدان و از منتقدین واگذاری مسوولیت نظارت و صدور مجوز تولیدات صوت و تصویر به صدا و سیما در گفت و گو با جماران، با بیان اینکه نباید نهادها نسبت به تولید محتوا در فضای مجازی بیتفاوت باشند تصریح کرد: هر چه تعداد محتوای فضای مجازی بیشتر باشد بازدهی آن نیز بهتر است اما باید بدانیم که انحصاری بودن تولید محتوا صحیح نیست زیرا در این شرایط زمینه رقابت با سایر بخشها مسدود میشود که برای جامعه مضر است.
پشت انحصاری شدن تولید محتوا منافع اقتصادی است
نماینده سابق مجلس درباره پشت پرده انحصاری کردن محتواهای فضای مجازی گفت: من مطلع هستم که بخشی از این تلاشها که برای انحصاری شدن تولید محتوا صورت میگیرد بهرغم ظاهر سادهاش پشت پردههایی دارد که در قسمتی از آن منافع اقتصادی نهفته است، مثلاً صداوسیما همواره به دنبال حفظ انحصار خودش است و قانون سازمان من درآوردی (تنظیم مقررات رسانههای صوت و تصویر فراگیر فضای مجازی «ساترا») هم برای کنترل فضای مجازی است که بههیچعنوان مشروعیت قانونی ندارد.
این حقوقدان درباره قانون انحصاری کردن تولید محتوا اظهار کرد: صداوسیما با برداشت اشتباهی که از قانون اساسی دارد میخواهد انحصار تولید محتوا را در این شبکههای صوتی و تصویری در کنترل خود قرار دهد این در حالی است که عملکرد صداوسیما برای تولید برنامههای خود بسیار ناموفق است.
وی ادامه داد: یکی از عوامل کشش مردم به سمت شبکههای «بیبیسی» و «منوتو» در ایران همین عملکرد ناموفق صداوسیماست که با قوانین اشتباه اعتماد عمومی را از بین برده است.
صادقی اظهار کرد: اگر صداوسیما در انحصاری کردن تولید محتوا قدم بردارد جلوی خلاقیت و رقابت را میگیرد و به همهچیز در فضای مجازی رنگ و بوی حاکمیتی میگیرد که بسیار آسیبزاست و بهمراتب آسیب آن از فوایدش بیشتر است.
این فعال سیاسی اجتماعی بابیان اینکه انحصار جلوی خلاقیت بخش خصوصی را میگیرد افزود: بخشهای دولتی به دلیل بودجه و امکانات بیشتر با خلاقیت و ابتکار میتوانند در فضای مجازی فعالیت کنند و نباید منفعل باشند اگر انحصار گسترده شود جلوی فعالیت بخش خصوصی گرفته میشود.
طرح فیلترینگ جاهلانه و خلاف منافع ملی است
صادقی در ادامه با انتقاد از فیلتر شبکههای اجتماعی گفت: فضای مجازی عرصه بسیار مهمی برای توسعه در هر کشوری به شمار میرود تا جایی که امروزه میزان پهنای باند جزء معیارهای ارزیابی توسعه کشورها تلقی میشود.
وی ادامه داد: عرصه دیجیتالی از بخشهای زیرساخت کلی دولت الکترونیک محسوب میشود که حوزههایی مانند شفافیت دیجیتالی، پیشگیری از فساد و مدیریت دیجیتالی، حاکمیت در اقتصاد، بانکداری، تجارت، بازرگانی بینالمللی، واردات، صادرات و... را در برمیگیرد بنابراین نیازمند توسعه شتابان زیرساختهای فضای مجازی هستیم نه مسدودسازی.
این فعال سیاسی اجتماعی تأکید کرد: در حال حاضر با توجه به بیماری کرونا برخی آموزشها مجازی انجام میشود بنابراین در این شرایط با توجه به اینکه یکی از ارکان توسعه کشورها میزان دسترسی به فضای دیجیتال است سخن گفتن از فیلترینگ و محدودیت اگر نگوییم مغرضانه، باید بگوییم که جاهلانه و خلاف منافع ملی و توسعه کشور است.
وی با اشاره به اینکه امروزه یکی از بحثها در این فضا موضوع امنیت است تصریح کرد: امنیت دیجیتالی، حریم خصوصی، اخلاق و... در کنار فرصتهای فضای مجازی موضوعی مهمی است که باید مورد توجه قرار گیردکه عقل و درایت اقتضا میکند تا با مدیریت بهینه این فرصتها و چالشها را در کنار یکدیگر قرار دهیم به جای اینکه با رویکرد سلبی و انسدادی فرصت ها را محدود کنیم و نگرش هوشمندانه داشته باشیم.
نماینده سابق مجلس خاطرنشان کرد: رویکردهای متداول امروز در دنیا، استفاده از ابزارهایی برای افزایش امنیت دادهها و مقابله با تهدیدها و حملههای هکرهاست که با تقویت زیرساختهای فنی، حقوقی و قانونی مانند افزایش پلیس فتا و افزودن امنیت فضای تبادل اطلاعات انجام میشود.
صادقی تأکید کرد: فضای مجازی علاوه بر فرصتهای تازه، زمینه تخلفات جدید را فراهم میکند و جرمهایی وجود دارد که در فضای سنتی دیده نمیشود مانند هک کردن که در فضای مجازی رخ میدهد.
وی با اشاره به راهکارها برای حل این معضلات گفت: باید با نگاه ایجابی، مدیریت بهینه و قانونگذاری صحیح در این حوزه داشته باشیم همانطور که در فضای سنتی امکان بروز جرائم وجود دارد بر همین اساس نیز در فضای مجازی امکان آن هست. چطور در فضای سنتی با برخوردهای سلبی نمیتوانیم جامعه را اداره کنیم بنابراین در فضای مجازی نیز چنین شرایطی حاکم است.
نماینده پیشین مردم تهران در مجلس با تأکید بر اینکه من دغدغه افراد در حوزه امنیت فضای مجازی را میپذیرم افزود: باید این دغدغهها با استفاده از افزایش دانش تخصصی در این حوزه مدیریت شود اگر اینترنت یا شبکههای اجتماعی را قطع کنیم همانطور که در آبان ماه سال 98 اتفاق افتاد صدها شغل آسیب میبینند و این به ضرر معیشت مردم است.
صادقی تصریح کرد: در حال حاضر استارتآپهای زیادی در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی فعالیت دارند و از این راه معاش خود را تأمین میکنند در حال حاضر این فضا فقط برای تفریح نیست بلکه معیشت افراد زیادی به آن گره میخورد، اما نگاه برخیها به آن سطحی است.
وی با اشاره به اینکه راهکار افزایش امنیت فضای مجازی مسدود کردن آن نیست تصریح کرد: در بسیاری از کشورهای دنیا فضای مجازی را با آموزش به خانوادهها ایمن میکنند زیرا کنترلهای بیرونی جوابگو نیست.
صادقی با اشاره به نقش وزارت ارتباطات در فضای مجازی بیان کرد: این وزارتخانه وظیفه توسعه زیرساختها را عهدهدار است که در دوره آقای جهرمی بهخوبی در این زمینه کار شده است در شرایطی که فشارهای داخلی و تحریمهای بیرونی سد راه ایشان بوده و فراتر از حد انتظارها اقدام کرده است، زیرا وزیر ارتباطات به فضای مجازی اشراف زیادی دارد بنابراین رویکرد خوبی در این فضا حاکم کرده است.
وی افزود: از وزارت ارتباطات انتظار میرود که در شورای عالی فضای مجازی فعال حاضر باشد.
منبع: جماران
دیدگاه تان را بنویسید