محمدحسین صوفی، دبیر شورای نظارت بر سازمان صداوسیما:
نباید تا این حد در رابطه با آقای صدیقی فضاسازی کرد
صوفی گفت: با توجه به اینکه صداوسیما یک رسانه ملی و مورد توجه آحاد جامعه، به ویژه جوانان و نخبگان است، باید از هر آنچه سبب خرافه پرستی می شود، پرهیز کنند و بیشتر بحثهای علمی و عرفانی مورد تائید بزرگان را به نمایش بگذارد.
اعتمادآنلاین| محمدحسین صوفی، دبیر شورای نظارت بر سازمان صداوسیما در خصوص اظهارات صدیقی در رابطه با آیتالله مصباح یزدی در یک برنامه زنده تلویزیونی، گفت: من هنوز کل برنامه را ندیدهام، فرازی دیده شده که با آن نمیشود قضاوت عمدهای داشت. باید ببینیم کل برنامه همین بوده که منتشر شده است و یا سخنان ایشان تقطیع شده است. آیت الله صدیقی شخصیت علمی و برجسته ای دارند و خدمات فرهنگی و اجتماعی بسیاری انجام دادهاند. ممکن است در یک لحظه جمله ای گفته باشند، که اصلاح پذیر است.
وی اظهار داشت: البته معجزه و رفتار خارق العاده مختص پیامبران است و این موردی که بیان شده نیز از جنبههای کرامت است و اولیای دین ما فراوان از این کرامات داشتهاند. اما بر سخن نگفتن از این کرامات تأکید شده است. بنابراین ضرورتی ندارد و مصلحت نیست که این موارد بیان شود. بیان این گونه موارد موجب ترویج خرافه پرستی می شود.
صوفی گفت: با توجه به اینکه صداوسیما یک رسانه ملی و مورد توجه آحاد جامعه، به ویژه جوانان و نخبگان است، باید از هر آنچه سبب خرافه پرستی می شود، پرهیز کنند و بیشتر بحثهای علمی و عرفانی مورد تائید بزرگان را به نمایش بگذارد.
دبیر شورای نظارت بر سازمان صداوسیما با تأکید بر اهمیت مجری در چنین برنامههایی گفت: شورای نظارت همیشه بر دقت در انتخاب مجری تأکید داشته است. مجری ها باید از دانش کافی و سواد رسانهای مناسبی برخوردار باشند. آنها باید تقریبا در قد و اندازه موضوع و مهمان و کارشناس برنامه باشند. در این صورت اگر مهمان و یا کارشناسی، جمله ای را بیان کرد که نیاز به توضیح بیشتر داشت، مجری بتواند با سوالات بیشتر و شکافتن و بازخوانی، موضوع را روشنتر نمایند، نه اینکه خود باعث ابهام در موضوع شود.
وی ادامه داد: در این برنامه هم به نظر می رسد اگر مجری تسلط و دقت بیشتری نسبت به موضوع داشت و بحث را بهتر اداره می کرد می توانست با سوالات دقیق و روشنگرانه، موضوع را روشنتر کند تا موجب تفسیرهای متعدد نشود. نقش مجریها و سردبیران و هدایت گران برنامه در این گونه برنامه ها بسیار مهم است.
صوفی گفت: موضوعات قابل تفسیر و تأویل و برداشتهای چند وجهی نباید در رسانه مطرح شود. موضوعات باید خیلی روشن و شفاف و دقیق و آگاهی بخش باشد. به نظر می رسد که صداوسیما میبایست در این خصوص ضوابط، آیین نامهها و مقرراتی وضع کند.
وی تأکید کرد: حتی اگر چنین مقرارت و آیین نامه هایی هم وجود داشته باشد، با توجه به اینکه روز به روز توقع مخاطبان بالا میرود، نوع اداره رسانه، آیین نامهها، دستورالعمل ها و ضوابط در انتخاب موضوع و کارشناس و نحوه مدیریت بحث نیز باید بروز شود.
دبیر شورای نظارت بر سازمان صداوسیما در خصوص راهکار شورای نظارت برای جلوگیری از چنین اتفاقاتی در رسانه ملی، گفت: ما قبلا توصیههایی به سازمان صداوسیما کردهایم. اول اینکه کمتر برنامه زنده داشته باشند و ترجیحا برنامههای گفتگو محور، ضبطی و تولیدی باشد. در این صورت کارشناسان می توانند برنامه را ببینند و هرگونه ایراد و اشکالی را اصلاح کنند. چنین برنامه هایی ایراد کمتری دارند.
وی ادامه داد: دومین نکته همان موردی است که قبلا به آن اشاره کردم، اینکه مجریها باید آموزش لازم را ببینند. صداوسیما می بایست متناسب با مهمان، موضوع برنامه و فهم و درک مخاطب از مجریان مسلط تری استفاده نماید. نکته دیگر اینکه حتما قبل از برنامه باید پروتکلها و قوانین به مهمانان برنامه گفته شود.
صوفی در پاسخ به این سوال که آیا صداوسیما تذکری به عوامل این برنامه داده است یا نه، گفت: من در این خصوص بی اطلاع هستم. همانطور که گفتم کلیت برنامه صداوسیما باید به گونهای باشد که موجب افزایش اطلاعات و آگاهی مردم شود. باید از صداوسیما بپرسیم برای اینکه چنین اتفاقاتی رخ ندهد چه برنامهای دارد.
وی در رابطه با وظیفه شورای نظارت بر صداوسیما گفت: بیش از صدو پنجاه شبکه رادیویی و تلویزیونی در سازمان وجود دارد و در طول روز چند صد ساعت برنامه تولید و پخش میشود. یعنی واقعا حجم کار در صداوسیما خیلی بالاست. مثلا در این شبکه در طول روز 24 ساعت برنامه پخش می شود. اساسا شورای نظارات نمی تواند موردی برنامه ها را بررسی کند. ما فرآیند را بررسی می کنیم. مثلا اگر در طول ماه و سال در برنامهای سخنران و کارشناسی بیاید و او دائم اشتباه کند، در این صورت ما بررسی می کنیم. اما بررسی موردی برنامهها وظیفه ما نیست.
وی با تأکید بر شخصیت برجسته صدیقی گفت: در رابطه با ایشان خیلی نباید فضا سازی کرد. ایشان در طول سال برنامههای بسیار خوب و دقیقی دارند و حالا یکی از این برنامه اینگونه میشود. ما و شما که رسانهای هستیم، باید در کنار انتقاد و اعتراض، جانب انصاف را هم رعایت کنیم.
صوفی در رابطه با اعتراض عدهای مبنی بر اینکه چنین برنامههای پرحاشیهای در سازمان صداوسیما بسیار است، گفت: مگر چند برنامه اینگونه بوده است؟ من نمیخواهم برنامه ای را تائید کنم، اما فقط میگویم انصاف داشته باشیم. شخصی جملهای گفته است، این همه که نباید فضا سازی شود. ما یک جامعه اخلاقی و متدین هستیم. نباید این چنین ضد کسی فضا سازی شود. به نظرم شأن افراد باید در نظر گرفته شود و متناسب با عدل و انصاف جلو برویم.
منبع خبر: مدارا
دیدگاه تان را بنویسید