بیانیه پایانی هفتمین مجمع عمومی سالیانه حزب ندای ایرانیان؛ اصلاحطلبی نیاز به هوای تازه دارد
بیانیه پایانی هفتمین مجمع عمومی سالیانه حزب ندای ایرانیان منتشر شد.
بیانیه پایانی هفتمین مجمع عمومی سالیانه حزب ندای ایرانیان منتشر شد. متن بیانیه به شرح زیر است:
ایران عزیز ما روزهایی سخت همراه با بیم و هراس و چشماندازی از امیدی مبهم را سپری میکند و مردم شریف ایران، نجیبانه و صبورانه، بهبود وضعیت زندگی خود را انتظار میکشند. هفتمین مجمع عمومی حزب ندای ایرانیان در شرایطی برگزار شد که چشمهایی نگران، به روابط بینالملل خیره شده، دلهایی شکسته و رنجور، افزایش محدودیتهای اجتماعی و سیاسی را نظاره گره بوده و جانهای به لب رسیدهی اکثر دهکهای جامعه نشسته بر سفرههایی خالی، نگاه بیرمقشان به تلاشِ دولت برای حل بحران معیشتی است.
در چنین فضایی اعضای حزب ندای ایرانیان در سراسر کشور در هفتمین کنگره خود، ضمن مرور تحولات روز کشور، اعضای چهارمین دوره شورای مرکزی و همچنین هیات داوری حزب را برگزیدند و اینک قطعنامه پایانی کنگره هفتم، به محضر ملت شریف ایران ارائه میشود.
1-حزب ندای ایرانیان در سال 1393 با شعار محوری: «تعامل و مدارا، اصلاحات گام به گام و توسعه پایدار» پا به عرصه فعالیتهای سیاسی گذاشت. اعضای حزب ندای ایرانیان هشت سال پیش دریافته بودند که اصلاحطلبی نیاز به اصلاحات دارد و ضروری است با پوست اندازی و تغییر برخی رویکردها، گامهای جدیدی در مسیر اصلاحطلبی برداشته شود. گرچه آن روزها نسبت به مضامین تحول خواهانه مطرح شده از سوی مؤسسان ندای ایرانیان انتقاداتی مطرح میشد اما امروز تقریباً همه پذیرفتهاند که اصلاحطلبی نیاز به هوای تازه دارد و باید با رویکرد منتقدانه، ضعفهای گذشته خودش را ترمیم و برای مسائل روز کشور، راهحلهای جامع ارائه کند و بر این باوریم که عملکرد هشتساله دولت اصلاحات در ایران به گواه شاخصهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی و سیاسی همچنان روشنترین دوره زمامداری در کشور است.
اعضای حزب ندای ایرانیان طی این سالها تلاش کردند از هرگونه اقدامی که شائبه افراطگرایی ایجاد میکند اجتناب کرده و موضوعات اساسی کشور را در راستای حل مسائل مردم و توسعه ایران عزیز مورد اشاره قرار دهند. در کمال تأسف باید اعلام کنیم به نظر میرسد مشکلات و مسائل کشور در حال بغرنج شدن بوده و اداره امور، در حال خروج از ریل سیاستگذاری اصولی است. در چنین شرایطی حزب ندای ایرانیان رویکرد و شعار یک سال آینده خود را «مطالبه گری جامعه مدنی و پاسخگو کردن حاکمیت» انتخاب و تلاش خواهد کرد با طرح نکات سازنده در چارچوب منافع ملی از حقوق ملت دفاع کند. در این راستا ضمن رصد تصمیمگیریها و عملکرد مجریان، از مدیران ارشد کشور در قبال تصمیمات و عملکردشان توضیح خواهیم خواست.
2-حزب ندای ایرانیان گرچه عملکرد گذشته مسئولان و مجریان را در حوزههای مختلف دارای خطاهای زیادی میبیند اما در اولین ماههای ورود به قرن جدید تلاش میکند به آینده نگاه کرده و در خصوص ابرچالش هایی که ایران و ایرانیان را تهدید میکند، تذکرات لازم را به مراجع و نهادهای مسئول ارائه کند. اکنون در آستانه نزدیک شدن به فصل پایانی چشمانداز بیستساله و مشاهده روند فعلی در اداره کشور مشخصشده که برخلاف ابلاغیه رهبر معظم انقلاب، متاسفانه در سال 1404 «ایران کشوری توسعهیافته با جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه» نخواهد بود. امروزه مصائب حکمرانی، چالشهای سیاستی، آسیبهای اجتماعی، مشکلات محیط زیستی و دغدغههای اقتصادی در سطح خرد و کلان بهقدری حاد شده که در صورت عدماصلاح روندهای غلط و استفاده از تجربیات گذشته، نهتنها به مرزهای ترسیم شده در چشمانداز 1404 نخواهیم رسید بلکه بیم آن وجود دارد، برخی مسئلهها از سطح دغدغه به موضوعاتی امنیتی در کشور تبدیل شود.
3-یک سال پیش در بیست و هشتم خردادماه، در شرایطی شاهد برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری بودیم که در جریان بررسی صلاحیت شماری از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری، به تعبیر رهبری انقلاب به برخی کاندیداها ظلم و جفا شد. رد صلاحیت بخش زیادی از کاندیداهای خوشسابقه و دلسوز جریان اصلاحطلبی و حتی اصولگرایی یکی از عوامل اصلی عدم مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری بود. گرچه انتظار میرفت دستگاههای مسئول پس از بیانات صریح رهبری انقلاب، در خصوص جبران جفا، اقدامات عملی را در دستور کار قرار دهند اما با وجود گذشت یک سال از ردصلاحیت ها، هیچ توجهی در راستای جبران جفاها صورت نگرفت یا حداقل گزارشی به ملت ایران داده نشد. حزب ندای ایرانیان از شورای نگهبان میخواهد اعلام کند در راستای جبران جفاهای انتخاباتی سال گذشته چه کرده و چه رویکردهای اصلاحی را در دستور کار قرار داده تا بازهم در انتخاباتهای آینده شاهد چنین اتفاقهای تلخی نباشیم. امیدواریم عملکرد تلخ گذشته، آنقدر درسآموز بوده باشد که در آینده سیاستهای حذفی تنگ نظرانه دیگر تکرار نشود و شورای نگهبان مانع حضور افرادی با گرایشهای مختلف فکری در انتخابات مجلس شورای اسلامی و ریاست جمهوری نشود.
4-حدود یک سال و نیم به زمان برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی باقیمانده و پیشبینی میشود از ابتدای سال آینده، نمایندگان بیشتر درگیر حوزههای انتخابیه و فضای رقابت انتخاباتی شوند و در نتیجه، ماههای باقیمانده تا انتهای سال، عملا آخرین ماههای عمر مفید مجلس شورای اسلامی تلقی میشود. جا دارد از نهاد ها و ارگانهایی که با گزارشهای خود و تصمیم سازی در راستای رد صلاحیتهای گسترده منجر به شکلگیری چنین مجلس ضعیفی شدند سؤال کنیم آیا به راستی مجلس تراز جمهوری اسلامی، همین مجلس یازدهم بود؟ آیا عدم حضور بخش قابل توجهی از نیروهای دلسوز انقلاب توانست مجلسی کارآمد، اثربخش و گره گشا از کار مردم تشکیل دهد؟
به اعتقاد حزب ندای ایرانیان، متاسفانه مجلسی که داعیه انقلابی بودن داشت از روز اول درگیر حاشیههای خودساخته شد، برنامه منسجمی برای پیشبرد امور نظارتی و تقنینی نداشت و برخلاف شعارها و ادعاها برای رسیدگی به مشکلات معیشتی مردم، نتوانست کوچکترین قدمی برای کاهش مشکلات اقتصادی کشور بردارد و در نهایت بدون آنکه حتی طرح شفافیت آرای نمایندگان به نتیجهای برسد، طرح ضد ِمردمی صیانت را علیه اینترنت و حقوق کاربران ارائه کرد، طرحی که لکه ننگ آن، هیچگاه از پیشانی مجلس یازدهم پاک نخواهد شد.
5-یک سال از روی کار آمدن دولت انقلابی میگذرد. در ماههای گذشته در مناصب مدیریتی شاهد حضور پررنگ جریانی هستیم که خود را جوانان مؤمن و انقلابی میپندارد. کرسی و مسئولیتی باقی نمانده که توسط این مدعیان کار جهادی فتح نشده باشد. درعینحال هماهنگی بینظیر همه ارکان و همه ارگانها برای پیشبرد برنامههای دولت، این انتظار را ایجاد کرده بود که بیهیچ مانع و رادعی، شاهد به ثمر نشستن برنامههای وعده داده شده باشیم. با این حال، علیرغم وعدههای رنگارنگِ ایام انتخابات در خصوص بهبود وضع معیشت مردم، کاهش تورم، تقویت بورس، بهبود ارزش پول ملی و افزایش اشتغال، این روزها شاهدیم که اوضاع اقتصادی به مراتب نگرانکنندهتر از قبل شده، سفرههای مردم کوچک و کوچکتر شده و خبری از تحقق وعدههای رئیسجمهور و همراهانش نیست. به عنوان تنها یک نمونه، قرار بود ظرف یک سال، یک میلیون واحد مسکونی و در مجموع 4 سال چهار میلیون واحد مسکونی تحویل مردم داده شود. حزب ندای ایرانیان از دولت محترم میخواهد روشن و صریح در مورد سرانجام این وعده انتخاباتی توضیح داده و مشخصا اعلام کنند تا به حال چه تعداد واحد مسکونی در کدام نقطه ایران کلنگ زنی شده و به صورت واقعی چه گامهایی برای حل بحران مسکن برداشته شده است؟ همچنین از دولتی که اعضای کابینهاش پیش از انتخابات وعده داده بودند مشکلات بورس را سه روزه میتوانند حل کنند این سؤال وجود دارد برای کاهش نگرانی سهامداران بورس چه کردهاند؟
6- در شرایطی که حدود یک سال از انتخاب رئیس جدید قوه قضائیه میگذرد با مروری بر موضعگیریهای رییس محترم قوه در برابر اشکالات اساسی انتظار میرفت در کوتاهمدت شاهد رفتارها و اِعمال تغییراتی باشیم که ضمن آنکه ترس از عقوبت را به خاطیان و مفسدان القا میکند درعینحال، اعتماد و آرامش را در جامعه تقویت کرده و امید را به کنشگران سیاسی و مدنی برگرداند. ولی امروز به طور مشخص بازداشتهای اخیر فعالان سیاسی و صنفی این نگرانی را دامن میزند که حتی توصیههای اصلاحگرایانه رییس قوه قضاییه در قوه قضاییه به کار بسته نمیشود.
دور ماندن از ورود به منازعات و رقابتهای سیاسی، برگزاری علنی دادگاههای سیاسی به عنوان یکی از شروط دادرسی عادلانه، حفظ استقلال قضات و تعیین حدود قانونی چارچوب مند برای ضابطان قضایی، حفظ حقوق شهروندی متهمان، دفاع از آزادیهای مدنی، به رسمیت شناختن اعتراضهای مسالمتآمیز شهروندان (کارگران، معلمان، بازنشستگان، اصناف، دانشجویان و...)، نظارت موثر بر عملکرد قضات دادگستری و برخورد قاطع و بدون اغماض با تخلفات درونی سیستم قضایی از عواملی است که جایگاه قوه قضاییه را ارتقا داده و در افکار عمومی، حس فساد ستیزی غیرنمایشی را ایجاد میکند.
درعینحال از ریاست محترم دستگاه قضایی چنانچه خود نیز به آن اشاره داشته اند انتظار میرود در مقابل رفتارهای خودسرانهای که شان و حیثیت دستگاه قضایی را خدشهدار میکند واکنش صریح و قانونی نشان داده و اجازه ندهد بی قانونیهای یک مقام استانی، عملکرد و کارنامه مجموعه قضات شریف دستگاه قضایی را زیر سوال ببرد. از جمله به عنوان نمونه، در ماجرای دستور معاون دادستانی مشهد مبنی بر عدم ارائه خدمات دولتی به خانمهای کم حجاب، سکوت مقام عالی قضایی، شائبه حمایت از چنین رفتارهایی را تقویت میکند حالآنکه میدانیم هیج مستند شرعی و قانونی برای محروم کردن طیف قابلتوجهی از جامعه از خدمات اجتماعی وجود ندارد.
7-حزب ندای ایرانیان، نگرانی خود را از بابت سختگیریهای اجتماعی ابراز کرده و هشدار میدهد استمرار سخنان نفرت پراکنانه از تریبون های رسمی علیه بانوان شریف و نجیب کشور و رفتارهای تند و زننده ماموران گشت ارشاد با دختران این سرزمین، جز ایجاد دو قطبی و تشدید منازعات اجتماعی و رویاروییهای نگرانکننده، حاصل دیگری به همراه نخواهد داشت. از مسئولانی که همچنان تصور میکنند با بگیر و ببند میتوانند موضوعات اجتماعی را حلوفصل کنند، میخواهیم بارها و بارها نطق شهید حاج قاسم سلیمانی در خصوص مواجهه پدرانه با دختران کم حجاب را مرور کرده و آویزه گوش خود قرار دهند و از هر نوع رفتاری که انسجام و همدلی جامعه را خدشهدار میکند خودداری کنند. به طور مشخص از وزیر محترم کشور و فرماندهی نیروی انتظامی میخواهیم دستور توقف فعالیت گشت ارشاد را صادر نمایند.
جای تاسف دارد که جریان اصولگرا همواره در ایام انتخابات با شعارهای معیشتی و طرح وعدههای اقتصادی از مردم رای میگیرد اما به محض پیروزی در انتخابات، اولویتش ایجاد محدودیت فرهنگی و اجتماعی میشود. به اعتقاد حزب ندای ایرانیان، این اوج بیصداقتی یک جناح سیاسی است که جرات نمی کند در بزنگاه انتخابات، اعتقادات راستین فرهنگی و اجتماعی و اولویتهای محدودکنندهاش را با جامعه در میان بگذارد اما به محض پیروزی در انتخابات یا از محدود کردن اینترنت سخن میگوید یا به اعمال سختگیری برای معلمان، فعالان سیاسی، هنرمندان و یا ایجاد فشار علیه اقشار و اصناف خاص میپردازد.
8- حزب ندای ایرانیان سال 1393 در حالی تاسیس شد که «دولت تدبیر و امید» بر سرکار بود و روند مذاکرات سیاست خارجی، سمت و سوی امیدبخشی داشت. امسال هفتمین کنگره حزب ندای ایرانیان در شرایطی برگزار شد که یک سال از روی کارآمدن دولت انقلابی میگذرد و چشمانداز تیره و تاری در حوزه سیاست خارجی دیده می شود. مجموعه بیانیهها و اعلام نظرات حزب ندای ایرانیان گواهی میدهد که در هر دو مقطع و بی توجه به گرایشات سیاسی، نظرات منتقدانه خود را در قبال اداره کشور با متولیان قوه مجریه در میان گذاشتیم و جای تاسف دارد نه دولت داعیهدار اعتدال و نه دولت مدعی مردمی بودن، نسبت به انتقادات دلسوزانه احزاب و نهادهای مدنی واکنش درخور و مناسبی تا به امروز نشان ندادند. بااینحال حزب ندای ایرانیان به عنوان حزبی جوان و توسعهگرا، در امتداد مسیر هشت سال گذشته خود، همچنان به عنوان دیده بان جامعه مدنی عمل کرده و تلاش میکند در آغاز دوره جدید فعالیت خود نیز همچنان اشکالات و نواقص را دلسوزانه و منصفانه به دولتمردان گوشزد کرده و مطالبات مردم را به مسئولان منعکس کند.
9-در پایان حزب ندای ایرانیان همچنین ضمن تقدیر و تشکر از زحمات و خدمات گرانسنگ، خالصانه و همدلانه یار صدیق حزب، سید محمد صادق خرازی، جهد و تلاش ایشان را در هشت سال گذشته ارج نهاده و اعلام مینماید در ادامه مسیر همچنان در کنار ایشان و از مشورتها و توصیههای مشفقانه و همراهی بیدریغ ایشان بهره خواهد برد.
معتقدیم انتخاب رویکرد «مطالبه گری جامعه مدنی و پاسخگو کردن حاکمیت» در ادامه مسیر فعالیت حزب، بهترین کمک به مسئولان و متولیان اداره کشور بوده و میتواند به افزایش شفافیت، کاهش فساد و بهبود کارآمدی کمک کند. در این مسیر دست یاری به سوی همه احزاب، انجمنها، تشکلهای دانشجویی و سازمان های مردمنهاد دراز کرده و از همگان میخواهیم با پرسشگری هدفمند و خردمندانه در مسیر مطالبه گری جامعه مدنی قدم برداشته و اجازه ندهند رویای تک صدایی شدن در جامعه و تصمیمگیری پشت درهای بسته محقق شود.
حزب ندای ایرانیان
31 تیرماه 1401
دیدگاه تان را بنویسید