احسان هوشمند:
بعد از انقلاب در سیستان و بلوچستان مولویها جایگزین سردارها شدند/ در ۴۰ سال گذشته یک کنسرت هم در شهرهای جنوبی برگزار نشده
احسان هوشمند گفت: در سالهای ابتدایی انقلاب سرداران(گروه های با نفوذ در سیستان و بلوچستان) از مناسبات ارتباطی و اجتماعی شرق کشور حذف و مولوی ها جایگزین آنها شدند.
روزنامه اعتماد با احسان هوشمند، کارشناس مسائل قومی رخدادهای سیستان و بلوچستان را واکاوی کرده است.
به گزارش اعتماد، بخشهای مهم این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
- مولویها قبل از انقلاب در مناسبات ارتباطی سیستان و بلوچستان جایگاه برجسته امروزین را نداشتند و در سلسله مراتب اجتماعی جایگاه 3یا 4 نیروهای اثرگذار را داشتند. برخی تندرویها در سالهای پس از انقلاب، عدم کار کارشناسی توسط دولت و... باعث میشود بدون دگرگونی مناسبات اجتماعی، سردارها حذف شوند. به عبارت روشنتر، راس سلسله مراتب اجتماعی در استانها حذف میشود و به تدریج مولویها جایگزین سردارها میشوند.
- در بسیاری از شهرهای جنوبی سیستان و بلوچستان در طول 30الی 40سال گذشته، حتی یک کنسرت موسیقی هم اجازه پخش پیدا نکرده است. نه اینکه دولت اجازه برگزاری این کنسرتها را نداده باشد، فضای سنتی اجازه نداده است! چنین فضایی از یک طرف تحتتاثیر برخی رویکردهای مذهبی است و از سوی دیگر از نظر شاخصهای توسعه مساله دارد و نارضایتی رشد کرده، ولی جامعه به دنبال تنفس است.
- انتخابات سال 84، در استان سیستانوبلوچستان رای احمدینژاد بسیار پایین بود. قبل از آن اما رای خاتمی در برخی مناطق مثل شهرستان سرباز از اردکان یزد بیشتر بود. در ازای این مشارکتطلبی، توجه لازم به بلوچستان صورت نگرفت. هم در درون استان یک نوع دوگانگی شکل گرفت و هم در سطح ملی این حضور تقویت نشد.
- اقدامی که مولوی عبدالحمید انجام داد و دربرابر حرکت تروریستی حمله به پاسگاه راسک با خانواده های شهدا ابراز همدردی کرد و عمل تروریستی را تقبیح کرد، می تواند زمینه های گفتگو را فراهم سازد.
- گروه های تروریستی شرق اگر چه از نظر کمی و کیفی وزن قابل توجهی ندارند، اما توانستهاند در چابهار، زاهدان و...چند اقدام تروریستی سهمناک انجام دهند.
دیدگاه تان را بنویسید