روزنامه اصولگرا مدعی شد؛ احتمال حمایت سیدمحمد خاتمی از علی لاریجانی در انتخابات ریاستجمهوری!
روزنامه فرهیختگان نوشت: خاتمی اگرچه از لزوم حمایت از نامزد اصلاحطلبی صحبتی به میان نمیآورد و در بیانیه خود راه را برای حمایت از نامزد نیابتی نبسته است، اما با مطرح کردن این شرط که میبایست شروط جبهه مورد توجه قرار گیرد شرایط را نیز برای حمایت احتمالی از لاریجانی چندان هموار نکرده است.
روزنامه اصولگرای فرهیختگان مدعی شد سیدمحمد خاتمی در انتخابات ریاست جمهوری از علی لاریجانی حمایت خواهد کرد.
به گزارش فرهیختگان، پس از پایان فرآیند ثبتنام داوطلبان چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری و در میانه بررسی صلاحیت داوطلبان در شورای نگهبان، به فاصله چند ساعت، دو بیانیه در رسانهها منتشر شد: 1- بیانیه سیدمحمدخاتمی رئیس دولت اصلاحات و 2- بیانیه جمعی از اندیشمندان و فعالان سیاسی و مدنی اصلاحطلب. انگیزه نگارش هر دو بیانیه اهمیت انتخابات زودهنگام ریاستجمهوری آینده و شرکت در آن است. این دو بیانیه در شرایطی منتشر شده است که حضور قابلتوجه چهرههایی از همه گرایشهای سیاسی در ستاد انتخابات کشور برای ثبتنام در انتخابات ریاستجمهوری، پروژه تحریم انتخابات را تا حد قابلتوجهی کمرنگ کرد. در کنار ثبتنام داوطلبان نظرسنجیهای انتخاباتی نشان میدهد میزان مشارکت در انتخابات پیشرو، حدود 60 درصد است. اگرچه انتخابات ریاستجمهوری به دلیل شهادت رئیسجمهور زودهنگام برگزار میشود اما پویایی سیاسی بهوجودآمده باعث شده این بار برخلاف طیف معتدل اصلاحطلبان، رادیکالها نیز چندان بیمیل به حضور در انتخابات نباشند. آنها البته درمورد جزئیات انتخابات حرف دارند. بیانیه روز گذشته سیدمحمد خاتمی پس از آن منتشر شد که هفته گذشته «جبهه اصلاحات ایران» سندی را با عنوان «راهبرد انتخاباتی» منتشر کرد و در آن از مشارکت «مشروط» در انتخابات گفت و تاکید کرد که این مشارکت «منوط به تایید صلاحیت حداقل یکی از نامزدهای اختصاصی» این جریان خواهد بود.
رئیس دولت اصلاحات نیز همراستا با نگاه اصلاحطلبان، از تحریم انتخابات دفاع نکرده و اتفاقا به این موضوع نیز تاکید کرده که شرایط برای مشارکت در انتخابات تا حدی فراهم است. او اگرچه در بخشی راهبرد جبهه اصلاحات ایران را « تایید» کرده و از شرکت در انتخابات درصورت تحقق آن سخن گفته اما در بخشی دیگر، راه را برای گزینههای میانهرو نبسته است. او در شمارش شرایط نامزد مناسب تاکید کرده که نامزد اصلاحطلبان «باید در باور و عمل ملتزم به اصلاحات و تحول و تلاشگر در جهت اصلاح در همه عرصههای ساختاری و رویکردی باشد.» خاتمی اگرچه از لزوم حمایت از نامزد اصلاحطلبی صحبتی به میان نمیآورد و در بیانیه خود راه را برای حمایت از نامزد نیابتی نبسته است، اما با مطرح کردن این شرط که میبایست شروط جبهه مورد توجه قرار گیرد شرایط را نیز برای حمایت احتمالی از لاریجانی چندان هموار نکرده است.
ظاهرا افراد خواهان حمایت جبهه اصلاحات بخشی از مخاطبان این بیانیه هستند، خاتمی درحالیکه از لزوم حمایت نامزد اصلاحطلب صحبتی نمیکند اما بازهم از نامزد مشخصی حمایت نمیکند و همچنان سایر گزینههای محتمل به حمایت اصلاحطلبان از جمله لاریجانی را در برزخ حمایت یا عدم حمایت نگه میدارد. کنش خاتمی در بیانیه اخیر و عدم حمایت علنی از مشارکت مشروط اصلاحات، به معنی غیرواقعی بودن این نگاه است؛ امری که برخی از اصلاحطلبان از جمله عباس عبدی نیز آن را مورد انتقاد قرار داده است. او گفته معنایی که از شرط و شروط گذاشتن برای مشارکت، استنباط میشود «تهدید و تقابل» است نه تلاش برای همراهی و حضور موثر، براین اساس شرط گذاشتن اصلاحاتیها برای حضور راهی برای آنها باز نمیکند، این کنش اساسا نه برای باز کردن راه حضور و مشارکت بلکه برای تقابل با نظام حکمرانی کاربرد دارد. به نظر میرسد خاتمی با علم به این گزاره که مشارکت مشروط کمکی به حیات سیاسی اصلاحطلبان نمیکند، در بیانیه خود از مشارکت مشروط حمایت نکرده است. بیانیه دوم که از سوی ۱۵۱ نفر از اندیشمندان و فعالان سیاسی و مدنی دغدغهمند توسعه و مردمسالاری در ایران منتشر شده، از جریان اصلاحات خواسته تا در شرایط سرنوشتساز، از «ملاحظات جبرانی و گذشتهنگر» فراتر برود و «با رویکردی بلندنظر و ملی»، نقش فعالانهتری برای افزایش مشارکت و تقویت اصلاحگری میانه و توافقساز در انتخابات ۸ تیر ۱۴۰۳ ایفا کنند. این بخش از جریان اصلاحطلب، در جریان انتخابات مجلس، بیانیهای را در راستای مشارکت در انتخابات منتشر کردند که به «روزنهگشایان» مشهور شدند. آنها اکنون از جریان متبوع خود خواستهاند که «بدون نیاز به دعوت و فرش قرمز» گام بردارد و در انتخابات با «آرمانگرایی واقعگرایانه» وارد انتخابات شوند.
دیدگاه تان را بنویسید