کد خبر: 683341
|
۱۴۰۳/۰۸/۱۶ ۱۱:۰۲:۰۱
| |

در چه صورت ایران می‌تواند با آمریکا مذاکره کند؟

حسین کنعانی مقدم گفت: اگر سیاست امریکا درباره مسائل ایران و مسائل منطقه‌ای تغییر نکند، شرایط فعلی تداوم پیدا می‌کند و قطع رابطه ادامه دارد. اگر تغییر کند، متناسب با تغییرات ایران هم باید دیپلماسی تازه‌ای را در رابطه با مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی تنظیم کرده و آن را در پیش بگیرد.

در چه صورت ایران می‌تواند با آمریکا مذاکره کند؟
کد خبر: 683341
|
۱۴۰۳/۰۸/۱۶ ۱۱:۰۲:۰۱

 حسین کنعانی‌مقدم، دبیرکل حزب سبز ایران با روزنامه اعتماد گفت‌وگو کرده است.

به گزارش اعتماد، بخش‌های مهم این گفت‌‌وگو را در ادامه می‌خوانید:

 

رابطه با ایالات متحده امریکا از سه منظر کلی قابل بررسی است. نخست از منظر قرآنی و سپس از منظر قانون اساسی. از این وجوه ما امریکا را به عنوان شیطان بزرگ و سردمدار استکبار می‌شناسیم و هیچ نوع صلح سازشی را با این کشور جایز نمی‌دانیم. مسیر بعدی از طریق روابط بین‌الملل است. روابط بین‌الملل قواعد خاص خود را دارد.

اساسا کشورهایی که به هم احترام متقابل می‌گذارند و منافع و مصالح هم را ارج می‌نهند تا حدودی می‌توانند در مناسبات بین‌المللی با هم همکاری داشته باشند. از این منظر ایران و امریکا هم طی سال‌ها و دهه‌های اخیر همکاری‌هایی با هم داشته‌اند. مثلا در عراق و افغانستان و در نقاط مختلف دیگر که نیاز به مشارکت ایران و امریکا بوده این همکاری‌ها شکل گرفته است.

در رابطه با این دو کشور وقتی مشکلاتی وجود دارند که قابلیت هم‌پیمانی و ایجاد روابط مستقیم را دشوار می‌کند ما باید هزینه فایده این رابطه یا عدم رابطه را باید بررسی کنیم. باید ببینیم در ازای چه منافع و دستاوردهایی چه هزینه‌هایی را باید صرف کنیم.

موضوعی که به نظر می‌رسد امریکایی‌ها از رابطه با ایران دنبال می‌کنند، هزینه‌کرد توسط ایران و تامین منافع یک‌طرفه امریکاست. در واقع ایران هزینه کند و سودش را امریکا ببرد. در این میان ایران هم خطوط قرمزی دارد؛ خط قرمز ایران این است که امریکایی‌ها حق دخالت در امور داخلی ایران را ندارند. تا زمانی که امریکا از منافقان، گروه‌های تجزیه‌طلب، سلطنت‌طلب‌ها و معارضان حمایت می‌کند یعنی مداخله در امور داخلی ایران که امکان ایجاد رابطه دو جانبه را منتفی می‌سازد.

باید منتظر بمانیم و ببینیم از میان کامالا هریس و دونالد ترامپ چه کسی رییس‌جمهور امریکا می‌شود. اگر رییس‌جمهور امریکا از میان دموکرات‌ها باشد یک نوع راهبرد را می‌طلبد و اگر از میان جمهوری‌خواهان، راهبرد دیگری باید دنبال شود. به ‌طور کلی اگر سیاست امریکا درباره مسائل ایران و مسائل منطقه‌ای تغییر نکند، شرایط فعلی تداوم پیدا می‌کند و قطع رابطه ادامه دارد. اگر تغییر کند، متناسب با تغییرات ایران هم باید دیپلماسی تازه‌ای را در رابطه با مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی تنظیم کرده و آن را در پیش بگیرد.

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها