حشمتالله فلاحتپیشه:
اروپاییها بدون ارایه هیچگونه مابهازایی از ایران میخواهند که قابلیتهای هستهای خود را محدود کند؛ وارد دوران سختی شدهایم، دو راه بیشتر وجود ندارد...
حشمتالله فلاحتپیشه تاکید کرد: ایران وارد دوران سختی شده و یکی از بزرگترین فرصتسوزیها در تاریخ معاصر کشور رخ داده است. این شرایط در حالی شکل گرفته که کشورهای غربی توانستهاند بازار انرژی جهان را به گونهای مدیریت کنند که بحرانهای جدید تاثیر محسوسی بر خواست آنها نداشته باشد.
حشمتالله فلاحتپیشه با روزنامه اعتماد گفتوگو کرده است.
به گزارش اعتماد، بخشهای مهم این گفتگو را در ادامه میخوانید:
- پیامدهای تصویب این قطعنامه را ارزیابی کرد. به نظر میرسد قطعنامهای که در شورای حکام تصویب شد، قطعنامه سادهای نیست. پیش از این نیز شاهد اعمال تحریمهای بیسابقهای از سوی اروپا علیه ایران بودهایم. این روند به وضوح نشان میدهد که اروپاییها سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ را دنبال میکنند.
- این شرایط ناشی از ناکارآمدیهای سیاست خارجی است.
- در متن قطعنامه نیز مشاهده کردیم که اروپاییها بدون ارایه هیچ گونه مابهازایی از ایران میخواهند که قابلیتهای هستهای خود را محدود کرده و بازرسیهای گستردهتری را بپذیرد. در این زمینه باید متذکر شد که پیش از این، در جریان مذاکرات برجام فرصتی وجود داشت که ایران میتوانست در قبال رقیقسازی سوخت ۶۰ درصدی و ۲۰ درصدی خود، کاهش تحریمها را مطالبه کند. اما اکنون این قطعنامه از ایران میخواهد بدون دریافت هیچ امتیازی، نهتنها بازرسیهای بیشتر را بپذیرد، بلکه سوختهای غنی شده 60 درصدی خود را نیز رقیقسازی کند. این موضوع نشاندهنده شکست دیپلماسی در شرایط فعلی است. به نظر میرسد که اروپاییها در هماهنگی با امریکا، به دنبال اجرای سیاست فشار حداکثری سریع علیه ایران هستند.
- ایران وارد دوران سختی شده و یکی از بزرگترین فرصتسوزیها در تاریخ معاصر کشور رخ داده است. این شرایط در حالی شکل گرفته که کشورهای غربی توانستهاند بازار انرژی جهان را به گونهای مدیریت کنند که بحرانهای جدید تاثیر محسوسی بر خواست آنها نداشته باشد.
- دو راه پیش روی ایران وجود دارد؛ راه نخست، ادامه مذاکرات با نهاد پادمانی و به ویژه اجرای توافق اسفند ۱۴۰۱ است که البته در این مورد نیز در بیانیه مشترک وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی هیچ اشارهای به این توافق نشده است، اما اجرای این توافق میتواند مسیر دیپلماتیک جدیدی را باز کند. راه دوم، ادامه توسعه قابلیتهای هستهای است که طبیعتا دیپلماسی هستهای را با چالشهای جدی روبهرو خواهد کرد و به احتمال زیاد تنشهای بیشتری را میان ایران و کشورهای غربی به وجود خواهد آورد.
- با توجه به احتمال ادامه بحران اوکراین در آن زمان، به نظر میرسد که مسیر دوم یعنی عدم ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت محتملتر باشد. در این صورت، تحریمها مجددا اعمال خواهند شد. پس از آن شورای امنیت یک ماه فرصت خواهد داشت تا بر اساس سازوکارهای جدید، توافقی حاصل کند. اما اگر در این مدت توافقی صورت نگیرد، دیگر فرصتی برای توافق به وجود نخواهد آمد. دلیل این موضوع را نیز میتوان در تغییر معادلات بینالمللی و شکلگیری جبههبندی جدیدی علیه ایران در غرب جستوجو کرد. بروز شرایط جدید نشاندهنده آن است که غرب، در مواجهه با ایران، به دنبال راهبردی سختگیرانهتر و هماهنگتر است، راهبردی که فضا را برای هرگونه توافقی به شدت محدود میکند.
- در شرایط فعلی، حمایت روسیه از ایران تنها محدود به شعارهای دیپلماتیک بوده و در عمل، هیچ حمایت راهبردی مشاهده نمیشود. اگر روابط ایران و روسیه به واقع راهبردی بود، انتظار میرفت که تجهیزات پیشرفته نظامی مانند سیستمهای اس-400 یا سوخو-35 در اختیار ایران قرار میگرفتند.
دیدگاه تان را بنویسید