وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی:
کتابخانه میتواند محلی برای زندگی اجتماعی بهتر باشد
سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آئین افتتاح بزرگترین و مجهزترین کتابخانه مشهد، عنوان کرد: کتابخانه میتواند محلی برای زندگی اجتماعی بهتر باشد.
اعتمادآنلاین| سیدعباس صالحی گفت: امیدواریم در 40 سالگی انقلاب اسلامی، مسیری که شهدا و امام باز کردهاند با همت مضاعف دنبال شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تشکر از تلاشگران پروژه کتابخانه بزرگ مشهد که از مجهزترین کتابخانههای کشور است، گفت: وقتی تمدنهای مختلف بشری را نگاه میکنید، در تمدن اسلامی دو پایگاه پیشران تمدنسازی در تمدن اسلامی بودهاند، نخست مسجد بود که در دهههای اول، کتابخانه ملحق به مسجد شد.
وی گفت: یعنی دو نهاد پیشران توسعه تمدن اسلامی مساجد و کتابخانهها بودند.
عالیترین مقام مسئول در وزارت ارشاد با بیان اینکه به نظر میآید ما کتابخانهها را با این نگاه و سابقه که بر تمدن اسلامیمان داریم باید بنگریم، توضیح داد: ما نباید تنها کتابخانه را محل نقل و انتقال کتاب بدانیم زیرا کتابخانه نقطه جهش جامعه و تمدنسازی است.
صالحی تصریح کرد: در فضای 40 ساله پس از انقلاب اسلامی اتفاقهای خوبی در حوزه کتاب و کتابخوانی شکل گرفته و ما در حوزه تعداد کتابخانهها شرایط بهتری داریم، حتی در بخش تعداد مراجعان، تعداد کتابهای امانت داده شده وقتی با سالهای 57 و 58 قیاس میکنیم، میبینیم جریان رشد کتابخانهها به لحاظ رشد و خدمات وسیع شدهاند، اما ما نیازمند موج دومی هستیم که در سالهای اخیر نهاد کتابخانهها آغازگر آن بوده است.
وی به این موج دوم اشاره و با تأکید بر اینکه کتابخانهها را باید مولد سرمایه اجتماعی بدانیم، اما در محور و کانون کتاب گفت: این بدان معناست که کتابخانهها صرفاً محل خواندن کتاب نیستند بلکه محل رویش افکار و جامعه هستند آن هم بر مبنای کتاب، ما باید کتابخانه از نوع دوم داشته باشیم که افراد در آن بیایند و شهروند خوب و خلاق کشور شوند. با این نگاه باید کتابخانه نوع دوم را رو به جلو برد.
صالحی در بخش دیگری از سخنان خود افتتاح کتابخانه مرکزی مشهد را با 20 و اندی خدمات جدید و در حال اجرا مثبت و بسیار مؤثر ارزیابی کرد و گفت: باید کاری کنیم از طریق خدمات و محور کتاب جریان و جامعه دانشمحور را پدید آوریم، جامعه داناییمحور بر مبنای کتاب و جامعهای که دانش، ارزش و گوهر برایش باشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در خاتمه سخنانش با بیان اینکه این خدمات کمک میکند جامعه بتواند بر مبنای گفتوگو شکل گرفته و افراد در آن با یکدیگر به راحتی سخن بگویند،گفت: کتابخانهها باید فرصت گفتوگو و فرهنگمدارانه را باید فراهم کنند، ما میتوانیم در کنار یکدیگر پایه نوع دوم کتابخانهها را جدی بگیریم و این حس را پدید آوریم که کتابخانه میتواند محلی برای زندگی اجتماعی بهتر باشد.
پیشنهاد حضور اندیشمندان در کتابخانهها
در ادامه این مراسم اشرف بروجردی رئیس کتابخانه ملی هم در سخنان کوتاهی گفت: یک کتابخانه ملی بیشتر در کشور نداریم و آن کتابخانه مخزن و پایگاه و محل ثقل همه دانشها است که در ایران و جهان به وجود میآید و میتوانیم آن را در اختیار طالبان علم قرار دهیم.
رئیس کتابخانه ملی در ادامه با بیان درخواستی عنوان کرد: کتابخانه به عنوان مرجع علمی در کشور و به عنوان پایگاهی که میتواند منابع علمی را در اختیار داشته باشد محل تجارب آراء باشد.
وی افزود: آنچه که از کتابخانهها انتظار میرود این است که اندیشمندان که تعدادشان کم هم نیست مباحث علمی خود را عرضه کرده و در اختیار دیگران قرار دهند تا اندیشه و علم در کشور توسعه یابد. ما خواهش داریم اتاقهایی را در نظر بگیرید تا به مراجعان اعلام شود فلان استاد امروز دو ساعت در این کتابخانه حضور مییابد و شما میتوانید از یافتههای او استفاده کنید. این امکان در جوانان ایجاد انگیزه میکند، ما این مسئله را تجربه کردهایم.
وی با بیان اینکه افتتاح کتابخانه مرکزی مشهد فرصتی برای توسعه اندیشه، فکر و دانش را در اختیار اصحاب دانش قرار خواهد داد، گفت: استان خراسان و شهر مشهد یکی از شعب سازمان اسناد و کتابخانه ملی است، ما در آنجا پایگاهی برای حفظ میراث ملی داریم به نام سند، اما باید بگویم اسناد مغفولند همچنان که علم مورد غفلت است.
وی در پایان سخنان خود گفت: ما یک مشکل حقوقی داریم و آن اینکه چند نفر در آن دخیل هستند یکی وزیر ارشاد، یکی شهردار مشهد و دیگری استاندار که هر سه باید به کمک ما بیایند تا این مسئله برای کتابخانه ملی حل شود، زیرا برازنده کتابخانه ملی نیست و باید مرکز اسناد کاملی داشته باشد تا اسناد را در اختیار همگان قرار دهد.
منبع: فارس
دیدگاه تان را بنویسید