اولگا توکارچوک، نویسنده برنده جایزه نوبل ادبی:
به دموکراسی و علیه توتالیتاریسم رای دهید
اولگا توکارچوک نویسنده برنده نوبل ادبیات سال 2018 با حضور در استکهلم و شرکت در مصاحبه مطبوعاتی با اقبال روبهرو شد.
اعتمادآنلاین| نویسنده برنده جایزه نوبل ادبی 2018 در حالی در مصاحبه مطبوعاتی خود در استهکلم شرکت کرد که مصاحبه پیتر هاندکه برنده نوبل 2019 یک روز پیشتر با جنجال زیادی روبه رو شده بود.
در جریان کنفرانس مطبوعاتی سوالهای بسیاری نه تنها درباره کتابهای اولگا توکارچوک مطرح شد، بلکه همچنین در مورد موقعیت سیاسی لهستان نیز سوالهایی طرح شد.
توکارچوک در مصاحبه شنبه گفت من این جایزه را به همه آن چه دارد این روزها در لهستان اتفاق میافتد اهدا میکنم. از شما میخواهم به دموکراسی و علیه توتالیتاریسم رای بدهید.
این سخنان اقبال گرم شنوندگان را به همراه داشت.
او گفت: من از نسلی میآیم که پس از سال 1989 وارد مرحله بزرگسالی شد. ما این تصور را داشتیم که این پایان حضور سیاست به عنوان نیرویی است که در زندگی شخصی ما دخالت میکند و قادر هستیم تا به پرورش ادبیات بپردازیم.
اما اشتباه میکردیم و پس از 30 سال اکنون معلوم شده سیاست حتی بیش از گذشته بر زندگی ما سنگینی میکند.
این نویسنده افزود تصور دارد جایزهای که دریافت کرده انرژی خوب زیادی وارد زندگی مردم کشورش کرده است. وی در ادامه گفت: در لهستان ما یک جامعه تقسیم شده هستیم، جامعهای که همه چیزش به مسایل سیاسی مربوط میشود. ما به عنوان یک جامعه از ارزشهای کمتری برخوردار هستم و این جایزه برای ما امید به ارمغان آورد.
او در پاسخ به سوال خبرنگاران بر این تاکید کرد که اقیانوسی از اطلاعات در عصر اینترنت شاید باید به عنوان سروصدایی سفید یاد شود و افزود دیگر معلوم شده ما قادر به تحمل این حجم عظیم از اطلاعات نیستیم و این اطلاعات به جای متحد کردن، تعمیم و آزادسازی ، دارند ما را در حبابهای کوچک فردی، متمایز، تقسیم و محصور میکنند.
توکارچوک گفت فکر میکند با توجه به این گرایشهای دوران مدرن برای منزوی ساختن و جداسازی انسانها، شاید لازم باشد به نوع جدیدی از داستانسرایی نیز توجه شود.
یکی از سوالهایی که از برنده نوبل ادبی 2018 شد درباره سخنان معاون نخست وزیر، وزیر فرهنگ پیوتر گلینسکی بود که گفته بود هیچ یک از کتابهای توکارچوک را نخوانده است. وی گفت: هرگز تصور نکردم کتابهایم برای همه مناسب باشد.
ادبیات مستلزم داشتن صلاحیت فرهنگی است و مردم امروز بیشتر مشتاق تعامل با تصویر و رسانههای تصویری هستند. خواندن امروز یک مزیت فردی محسوب میشود.
منبع: مهر
دیدگاه تان را بنویسید