کاری که کیارستمی در سینمای ایران شروع کرد
وتون نورکولاری داور بخش مستندهای کوتاه و نیمهبلند با اشاره به اینکه فیلمهای ایرانی زیادی را در جشنواره مستند کوزوو نمایش میدهد بیان کرد که همواره پیشرفت سینما ایران را در نظر دارد.
اعتمادآنلاین| وتون نورکولاری از داوران جشنواره امسال عنوان کرد: سینمای مستند ایران وضعیت بسیار خوبی دارد، من به تازگی از جشنواره فیلم مستند آمستردام ( ایدفا) بازگشته ام که در آن سه فیلم ایرانی جایزه های مهمی را از آن خود کردند.
او که اشارهاش به مستندهای «سایههای بیخورشید» ساخته مهرداد اسکویی، «خلاف جهت عقربههای ساعت» ساخته جلال وفایی و مستند «آشو» ساخته جعفر نجفی بود که در جشنواره معتبر ایدفا توانستند جوایز ارزندهای را از آن خود کنند، گفت:
مستندهایی که در جشنواره سینماحقیقت به عنوان دیده ام تا اینجا خوب بوده اند، موضوعات متنوعی داشتهاند، محدود به فضاهای شهری نشده اند و جوامع حاشیه ای و روستایی را هم به تصویر کشیده اند.
وتون نورکولاری مدیر جشنواره مستند کوزوو درباره علت اصلی ساخت مستند توضیح داد: ما انسانها اصولا احتیاج به ثبت واقعیت در شکلهای مختلف داریم، برای همین در زندگی شخصی عکس و فیلم میگیریم و یا خبر تهیه می کنیم،آگهی و فیلم و ... می سازیم تا واقعیت را در گونههای مختلف ببینیم، مستند هم جدای از این موارد نیست.
مدیر جشنواره مستند کوزوو شروع سینما را با ساخت فیلمهای مستند دانست و ادامه داد: میل به مستند سازی بود که سینما را شکل داد و با تکامل آن شیوههای دیگر هم پیدا شد. حالا هم اگر میبینید که برنامه سازان، ریالیتی شو-نمایشهای واقعی- میسازند به همین دلیل است.
آنها میدانند که مردم دوست دارند زندگی افراد واقعی را ببینند و تهیهکنندههای باهوشی بودند که از این فرصت استفاده و این میل افراد را ارضا کردهاند.
او مستندسازی و عکاسی را دارای دو دنیای مشابه همدیگر دانست و گفت: نمیتوان به دادههای فیلم داستانی خیلی اعتماد داشت اما مستند واقعیتر و نزدیک تر به ثبت آن چیزی است که اتفاق افتاده است.
وتون نورکولاری در ادامه تاکید کرد: من به مرزبندی در دنیای مستند معتقد نیستم و با اینکه حرف ها و بحث های زیادی در این مورد این روزها می شنویم که مرز داستانی و مستند کجاست اما من بر این باور هستم که دنیای مستند در حال تغییر و تکامل است.
در پنجاه سال قبل داستانی شدن یک مستند، ایدهای کفر آمیز بود و میگفتند، نباید در تماشاگر این شک را ایجاد کنید که دارد فیلم مستند می بیند و یا داستانی؟! اما امروز گونه ای از مستند وجود دارد که با آن هیبرید -دوگانه- گفته می شود و بسیار محبوب است.
مدیر جشنواره مستند کوزوو داستانی شدن مستند ها را ایدهای دانست که خیلی سال قبل در سینمای ایران با فیلمهای کیارستمی به وجود آمد و گفت: نباید نگران باشیم که مخاطب چه برخوردی با شیوه بیان ما در فیلم دارد چراکه بعد از مدتی آن ها هم به شیوه های جدید عادت می کنند.
وتون نورکولاری با بیان این مطلب که هنر باید مدام مشغول تکامل باشد، گفت: واژه سینمای مستند- documentary- ریشهای یونانی دارد که به نظرم با به وجود آمدن شیوههای مختلف و تغییر سینمای مستند کاربردش را از دست میدهد و دور از ذهن نیست که روزی با واژهای دیگر جایگزین شود.
نورکلای در پایان، حضور و استقبال مخاطبان و رسانهها را خارج از تصور دانست و گفت: در جشنوارههای مستند شاهد تعداد کمی مخاطب و همچنین رسانه هستیم و شاید در نهایت سه یا چهار رسانه در جشنواره حضور داشته باشند اما در جشنواره سینما حقیقت تعداد زیادی خبرنگار و دوربینهای شبکههای مختلف حضور دارند.
منبع: خبرآنلاین
دیدگاه تان را بنویسید