چگونه از ایمپلنت دندان خود مراقبت کنیم؟
ایمپلنت دندان اولین گزینه ی پیشنهادی پزشکان برای جایگزینی دائمی دندان های افتاده است. آنها تنها گزینه ای هستند که برای جایگزینی کامل دندان افتاده یا آسیب دیده، از ریشه تا تاج است.
ظاهر، حس و عملکرد مشابه ایمپلنت دندان با دندان طبیعی، باعث شده که بیماران آن را دوست داشته باشند. به علاوه ایمپلنت به مراقبت های کمی مثل دندان های طبیعی نیاز دارد و پوسیده هم نمی شود.
اما باید مراقب باشید؛ اینکه نگهداری از ایمپلنت دندان ساده است، به این معنا نیست که می توانید روتین مراقبتی و بهداشت دهان و دندانتان را کنار بگذارید. اگر به دنبال افزایش حداکثری ماندگاری ایمپلنت دندان هستید، پس باید از دستورالعمل دندانپزشکتان پیروی کنید.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت که از جنس تیتانیوم high-grade ساخته شده، در یک جراحی وارد استخوان فک می شود. سپس فرایند جوش خوردن استخوان و ایمپلنت (یعنی استئواینتگریشن) شروع می شود و تکیه گاه محکمی مانند ریشه دندان طبیعی را می سازد.
سپس یک پایه بر روی ایمپلنت متصل می شود که زمینه نصب ایمن رستوریشن نهایی (تاج، بریج یا دندان مصنوعی) را فراهم می کند. اما مراقبت مناسب بعد از تکمیل جراحی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا در تعیین سود بدست آمده از این سرمایه گذاری موثر است.
چرا باید از ایمپلنت دندان مراقبت کنم؟
مواد استفاده شده در ایمپلنت دندان (اصولا تیتانیوم و سرامیک یا پورسلین) مثل دندان طبیعی خراب نمی شوند، اما این بدان معنا نیست که به هیچ وجه آسیب نمی بینند. عدم مراقبت مناسب از پایه و تاج دندان باعث می شود تا آن هم مثل هر چیز دیگری مانند تاج، کامپوزیت و لمینتهای دندانی آسیب ببیند. برای مثال استفاده از محصولات ساینده می تواند منجر به ساییدگی تاج و تضعیف آن شود.
اگرچه رستوریشن ایمپلنت دندان مستعد بروز حفره نیست، اما همیشه احتمال بروز بیماری های لثه در لثه ی اطراف ایمپلنت وجود دارد. بیماری لثه به التهاب عفونی ناشی از تجمع پلاک بر روی دندانتان گفته می شود که زمینه رشد باکتری های مضر در زیر خط لثه را فراهم می کند. اگر این مشکل تحت درمان قرار نگیرد، تبدیل به پریودنتیت یا پری-ایمپلنتیت (یعنی بیماری لثه اطراف ایملپنت) می شود. پری-ایمپلنتیت می تواند منجر به موارد زیر شود:
- تخریب استخوان
- عدم موفقیت ایمپلنت
- افتادن ایمپلنت
- نیاز به درمان بیشتر
- تاثیر منفی بر دندانهای کناری
به همین دلیل، آشنایی کامل با مراقبت از ایمپلنت دندان یک ضرورت به شمار می رود. با اعمال این نکات می توانید از ماندگاری حداکثری ایمپلنت دندان و سلامت دهان مطمئن شوید.
مراقبتهای خانگی
مسواک و نخ دندان روزانه برای موفقیت طولانی مدت یک ضرورت است، نه یک لطف به سلامت دهان و دندان! به علاوه محصولات مکمل زیادی برای کمک به تمیزی مناسب ایمپلنت وجود دارد. دندانپزشکتان یک روتین مراقبت خانگی مشخص را متناسب با نیازهای فرد، برای او طراحی می کند.
مسواک کردن
توصیه دندانپزشکتان به استفاده از مسواک برقی است؛ اما دندانپزشک یا متخصص بهداشت دهان و دندان، نحوه استفاده شما از مسواک برقی یا دستی را برای اطمینان از شکل درست آن بررسی می کند.
سیستمهای شستشو دهنده دهان
مطالعات نشان داده که شستشودهنده های دهان، ابزار موثری در کاهش تجمع پلاک اطراف ایمپلنت و دندان طبیعی است. دندانپزشک می تواند استفاده از دهانشویه های خاصی را با توجه به شرایط بیمار به او پیشنهاد کند.
نخ کشیدن
نخ دندان کشیدن بخش جدایی ناپذیری از مراقبت های خانگی دهان و دندان است. نخ دندان ابزار بسیار موثری در دستیابی به اطراف ایمپلنت دندان یا زیر بریج و قسمت های دیگر است و امکان نظافت ساده آن را فراهم می کند. انواع مختلفی از نخ دندان وجود دارد که ممکن است با توصیه دندانپزشک مبنی بر استفاده نوع خاصی از آن مواجه شوید.
از یک واترپیک استفاده کنید
واترپیک (نخ دندان از جنس آب پرفشار) ابزار بسیار خوبی برای کاهش التهاب، خونریزی و دستیابی به نقاط سخت دهان و دندان است. البته باید بدانید که واترپیک، جایگزین نخ دندان نیست و در صورتیکه دستورالعمل خاصی نداشتید، بهتر است به صورت همزمان از آنها استفاده کنید.
مسواک بین دندانی
این مسواک های کوچک به طور خاص برای تمیز کردن فضای بین دندان و ایمپلنت طراحی شده است. این مسواک برای جایگزینی نخ دندان طراحی نشده، اما برای نظافت نقاط با دسترسی سخت در دهان مفید است.
چکاپ با پزشک
معمولا به بیماران توصیه می شود که هر 3 تا 6 ماه برای پاکسازی های حرفه ای به دندانپزشک مراجعه کنند. اما دندانپزشکتان یک برنامه روتین مراجعه به دندانپزشک را برای بیماران طراحی می کند.
خمیردندان
اکثر خمیردندان ها حاوی فلوراید هستند و با توجه به طراحی آنها برای دندان های طبیعی، به رستوریشن ایمپلنت دندان آسیب نمی زند. از مصرف خمیردندان های حاوی مقدار زیاد مواد ساینده (جوش شیرین، لکه بر، خمیردندان افراد سیگاری و ...) خودداری کنید. خمیردندان های ساینده منجر به ساییدگی آکریلیک و از بین بردن لعاب پورسلین می شود.
دهانشویه
اکثر دهانشویه های تجاری (نه تجویزی) برای ایجاد حس تازگی در دهان طراحی شده اند. در اکثر دهانشویه ها از الکل استفاده می شود که خشکی دهان را به همراه می آورد. بیماران مبتلا به خشکی دهان باید از مصرف دهانشویه های حاوی الکل خودداری کنند. امروزه دهانشویه های بدون الکل زیادی در بازار وجود دارد.
عادات مخرب را کنار بگذارید.
تاج نصب شده روی ایمپلنت دندان بسیار مقاوم است، اما امکان ترک خوردگی، لب پریدگی و شکستن آن نیز وجود دارد. با کنارگذاشتن عادات مخرب زیر به دوام بیشتر ایمپلنت و دندان کمک کنید:
- جویدن یخ
- جویدن خودکار و مداد
- جویدن آبنبات های سفت
- عدم استفاده از گارد دندان در صورت ابتلا به دندان قروچه شبانه
سیگار را ترک کنید
کشیدن سیگار یکی از عوامل بسیار موثر در به خطر انداختن سلامت دهان و دندان است. با کشیدن سیگار خودتان را در معرض بروز مشکلات زیادی از پوسیدگی دندان گرفته تا سرطان قرار می دهید. کشیدن سیگار، فرایند بهبود بعد از جراحی ایمپلنت دندان را به شکل قابل توجهی کند می کند و باعث التهاب و ضعف لثه در اطراف ایمپلنت می شود. بعلاوه با کشیدن سیگار، زمینه لکه شدن ایمپلنت جدیدتان نیز فراهم می شود.
مصرف الکل را محدود کنید
درصد شکر الکل بالا است و این موضوع به تسریع پوسیدگی دندان طبیعی منجر می شود؛ اما در سوی دیگر، مصرف الکل برای ایمپلنت دندان نیز مضر است. مصرف الکل نه تنها تجمع پلاک را تشدید می کند، بلکه فرایند بهبود بعد از جراحی کاشت ایمپلنت را نیز به تاخیر می اندازد.
بنابراین عدم مصرف الکل در شش ماه اول بعد از جراحی کاشت ایمپلنت دندان از اهمیت بسزایی برخوردار است.
ماندگاری ایمپلنت دندان چقدر است؟
ماندگاری ایمپلنت دندان به نحوه مراقبت شما از آن بستگی دارد و می تواند از چند سال تا همیشه باقی بماند؛ البته، ایمپلنت دندان یک راهکار دائمی به شمار می رود. با پیروی از نکات مراقبت ایمپلنت دندان، برای سلامت رستوریشن تلاش خواهید کرد.
منبع: مقالات سایت کلینیک دندانپزشکی حکیم
دیدگاه تان را بنویسید