حضور استقلال در لیگ کشتی و حواشی آن
حضور دقیقه آخری باشگاه استقلال در رقابتهای لیگ کشتی آزاد بهجز دردسرهایی که برای خود این تیم به وجود آورده، حاشیههای دیگری را هم به دنبال داشت که باعث شد تا سازمان لیگ زیر سؤال برود.
اعتمادآنلاین| فدراسیون کشتی در حالی برای کسب مجوز برگزاری لیگ برتر کشتی در بحران کرونا، فرازونشیبهای فراوانی را پشتسر گذاشت که در مقابل رایزنیهای زیادی را هم برای حضور تیمهای جدید و پرقدرت در این مسابقات انجام داد. رایزنیهایی که البته خیلی نتیجهبخش نبود و مسابقات به همان سبکوسیاق سالهای گذشته برگزار شد. تنها اتفاق تازه این دوره از رقابتهای لیگ، ورود باشگاه استقلال به عرصه تیمداری در مسابقات کشتی بود که آنهم تنها در بخش کشتی آزاد صورت گرفت. عبدالمهدی نصیرزاده، رئیس سازمان لیگ کشتی به خاطر روابط نزدیکی که با احمد سعادتمند، مدیرعامل برکنارشده باشگاه استقلال داشت، فضایی را مهیا کرد تا با اعلام حضور باشگاه آبیپوشان، لیگ آزاد پررونقتر از قبل برگزار شود.
اما باشگاه استقلال در شرایطی خواسته سازمان لیگ کشتی را برای تیمداری در بیستمین دوره رقابتهای لیگ این رشته اجابت کرد که ادعا شده زیر بار هیچیک از تعهدات مالی کشتیگیران در این مسابقات نرفته است. سعادتمند تنها با این شرط که سازمان لیگ میتواند فقط از برند و نام استقلال استفاده کند، یک تیم را در بخش کشتی آزاد روانه این مسابقات کرد. بر اساس قراردادی که بین طرفین به امضا رسید، مقرر شد باشگاه استقلال برای مدت سه سال در لیگ کشتی آزاد حضور داشته باشد و مسئولان این تیم با جذب اسپانسر، هزینههای مربوطه را تأمین کنند. باشگاه استقلال با قبول این شرط حالا یکی از تیمهای حاضر در لیگ کشتی آزاد است؛ تیمی که در دقیقه 90 خود را به این مسابقات رسانده و حالا صدرنشین رقابتهای هفته نخست است. اما نکته درخورتوجه درخصوص حضور تیم استقلال در لیگ کشتی، بحث اسپانسر و حامی است. درحالیکه پیشازاین در خبرها گفته شد شرکت جهان یاران کهن هزینههای مالی این حضور را تقبل کرده اما حالا میثم نصیری، سرپرست این تیم میگوید هیچ خبری از حمایتکننده مالی است. او دراینباره میگوید: «ما در لحظات آخر تصمیم گرفتیم در لیگ آزاد حضور داشته
باشیم. قرار شد فقط از اسم استقلال استفاده کنیم و خودمان اسپانسر پیدا کنیم. یک اسپانسر هم قبول کرد حامیمان باشد اما بعد پشیمان شد. از روزی که لیگ شروع شده صفر تا صد هزینهها را خودم دادم. آقای سعادتمند گفت ما در فوتبال مشکلات خاص خودمان را داریم. نمیخواهیم دیگر حاشیههای اضافی برایمان درست شود».
نصیری در حالی از فقدان حمایتکننده مالی برای تیم کشتی استقلال در لیگ حرف میزند که این تیم بهترین پرداختی را در بین تیمهای شرکتکننده مسابقات داشته است. این تیم درحالحاضر با وجود اینکه یک هفته بیشتر از رقابتها نگذشته، 30 درصد دستمزد کشتیگیرانش را داده است. او ادامه میدهد: «من چون خودم کشتیگیر بودم و در تأمین هزینههای زندگیام خیلی سختی کشیدم، این بچهها را درک میکنم، برای همین خودم همه هزینهها را بر عهده گرفتم و بخشی از دستمزدهای آنها را دادم. نمیگویم رفتن روی سکو برایم مهم نیست اما بیشتر از همه دلم میخواهد کشتیگیران را به لحاظ مالی تأمین کنم. همین دستمزدی که ما به این بچهها دادیم، در آنها ایجاد انگیزه کرد و نتیجهاش را در هفته نخست دیدیم».
هزینهای که برای یک فصل تیم استقلال در لیگ کشتی برآورد شده، چیزی حدود سه میلیارد تومان است؛ هزینهای سنگین که از همین ابتدای کار مسئول تیم را دلسرد و ناامید کرده است. این در حالی است که استقلال باید دو سال دیگر را با این شرایط در لیگ کشتی آزاد به میدان برود. نصیری میگوید: «بعید است که با این شرایط دیگر بتوانم ادامه بدهم. در این مدت آنقدر بدقولی و وعدهوعید دیدم که نمیخواهم دیگر ادامه بدهم».
حضور دقیقه آخری باشگاه استقلال در رقابتهای لیگ کشتی آزاد بهجز دردسرهایی که برای خود این تیم به وجود آورده، حاشیههای دیگری را هم به دنبال داشت که باعث شد تا سازمان لیگ زیر سؤال برود. اهالی کشتی معتقدند این باشگاه با تخلفاتی که کرده، موجب برهمزدن نظم این مسابقات شده است. حاج آقانیا و فروتن دو کشتیگیری بودند که با تیم هیئت کشتی قائمشهر قرار داشتند اما یکباره سر از باشگاه استقلال درآوردند. بعد از این اتفاق مسئولان تیم قائمشهر بابت این اتفاق به کمیته انضباطی شکایت بردند که استقلال کشتیگیران آنها را برخلاف قوانین جذب کرده و خواستار رسیدگی به این موضوع شدند. کمیته انضباطی فدراسیون کشتی اما آرای خود را درخصوص مناقشه دو باشگاه استقلال و هیئت کشتی قائمشهر اعلام و قرارداد این دو کشتیگیر را با باشگاه استقلال بلامانع اعلام کرد. این رأی کمیته انضباطی در حالی صادر شد که با شبهات زیادی همراه بود. اهالی کشتی مدعی شدند چون سعادتمند با رئیس سازمان لیگ ارتباط دوستانهای دارد، باعث شده تا چنین حکمی درباره قائمشهریها صادر کنند.
اتفاق جنجالی دیگر باشگاه استقلال در آستانه لیگ، حضور یک کشتیگیر سرباز در این تیم بود که خیلی سروصدا به پا کرد. محمدباقر یخکشی با وجود اینکه هنوز خدمت سربازیاش به اتمام نرسیده، با باشگاه استقلال تهران قرارداد امضا کرده و در تمرینات این تیم حضور پیدا کرد.
مرتضی قربانی، سرمربی تیم پاس ستارگان ساری با تأیید این خبر گفت: «پاس ستارگان ساری زیر نظر نیروهای مسلح است. ما به یخکشی در تیممان نیاز داریم و درخواست کردهایم برای ما کشتی بگیرد. طبق اساسنامه سازمان لیگ، کسی که وضعیت خدمت مشخصی ندارد، نمیتواند قراردادی را امضا کند و باید وضعیت خدمت خود را مشخص کند. قرارداد یخکشی باطل است و این را سازمان لیگ میداند. نمیدانم با این شرایط چرا در تمرینات استقلال حضور دارد. از حضور باشگاههای بزرگ مثل استقلال و پرسپولیس استقبال میکنیم اما نباید برای راضی نگهداشتن آنها، سر دیگر تیمها بریده شود. نباید مثل ماجرای حاج آقانیا و فروتن سر تیم قائمشهر که رقیب ما هم هست، بریده شود. بودن اسپانسر برای لیگ خیلی مهم است و باید شرایط برای همه یکسان باشد. حتی در کانال اطلاعرسانی سازمان لیگ فقط از تمرینات استقلال اخباری منتشر میشود که این نشان میدهد نگاه یکسانی به همه تیمها وجود ندارد».
این اظهارنظر سرمربی تیم پاس ستارگان ساری باعث شد تا در نهایت یخکشی قراردادش را فسخ کند و به تیم ستارگان بپیوندد. البته شنیده میشود علی سوادکوهی، کشتیگیر سرباز دیگری است که در تیم استقلال حضور دارد و در تمرینات آنها حاضر میشود.
لیگ کشتی باشگاههای کشور در حالی آغاز شده که با وجود کرونا و شرایط بحرانی فعلی کشور انتقادهای زیادی به آن وارد است. عبدالمهدی نصیرزاده از زمانی که مسئولیت سازمان لیگ کشتی را برعهده گرفته، خیلی مورد نقد کارشناسان قرار گرفته است. او وعدههای زیادی درخصوص حضور پرتعداد تیمها در لیگ داد که عملی نشد. بعد از آن هم حواشی باشگاه استقلال باعث شد تا مورد هجمه واقع شود.
منبع: روزنامه شرق
دیدگاه تان را بنویسید