نگرانی ایران؛ خطر مجدد حذف وزنهبرداری از المپیک
خطر حذف وزنهبرداری از بازیهای المپیک همچنان جدی است و بهطور مستمر از سوی کمیته بینالمللی المپیک (IOC) پیگیری میشود.
اعتمادآنلاین| IOC پیشتر به فدراسیون جهانی وزنهبرداری (IWF) هشدار داده بود که برای بازیهای المپیک 2024 پاریس، این رشته وضعیت متفاوتی خواهد داشت؛ اما حالا در شرایطی که کمتر از سه سال تا برگزاری دوره جدید بزرگترین فستیوال ورزشی دنیا فرصت باقی مانده، هیئت اجرائی کمیته ملی المپیک درصدد است تا درباره بودن یا نبودن وزنهبرداری در این بازیها تصمیمگیری کند.
به گزارش شرق،اینکه وزنهبرداری در فهرست خاکستری کمیته بینالمللی المپیک قرار گرفته، بیشتر از همه به ماجرای دوپینگ گسترده و سازمانیافته ورزشکاران آن در رقابتهای جهانی و در بازیهای المپیک برمیگردد. رسواییهای دوپینگ وزنهبرداران مدالآور بازیهای المپیک 2008 پکن، 2012 لندن و 2016 ریودوژانیرو کار را به جایی رساند که IOC، رسما به فدراسیون بینالمللی وزنهبرداری هشدار داد درصورتیکه نتواند جلوی این بحران را بگیرد، این ورزش جایی در المپیک 2024 نخواهد داشت. فسادهای مالی و بحث فروش مدالهای بینالمللی، اتهامات واردشده مربوط به مفقودی 10 میلیون دلار و مخفیکردن نتایج آزمایش وزنهبرداران از دیگر اتهامات واردشده به IWF است که در نیمقرن ریاست تاماش آیان، پیرمرد مجارستانی در رأس این فدراسیون انجام شده بود؛ اما کمیته بینالمللی المپیک زودتر از آنی که فدراسیون جهانی وزنهبرداری فکرش را کند، تیر ترکش خود را به این رشته زد؛ طوری که برای المپیک 2020 توکیو، بهصورت مشروط به وزنهبرداری اجازه داد تا در این بازیها حاضر باشد. هیئت اجرائی IOC برای مبارزه با پدیده شوم دوپینگ تصمیم به کاهش سهمیه کشورها نسبت به تعداد دوپینگ آنها در مسابقات بینالمللی گرفت.
به این صورت که آمار نمونههای مثبت دوپینگ کشورها از سال 2008 تا 2020 بررسی شد و هر کشوری که آمار بیشتری داشت به همان اندازه از تعداد سهمیههایش در المپیک توکیو کم شد. متأسفانه ایران نیز جزء کشورهایی بود که با داشتن 12 نمونه دوپینگ در این بازه زمانی، تنها دو سهمیه در بخش مردان گرفت و برخلاف ادوار گذشته که همیشه سبد مدالی کاروان را پر میکرد در المپیک 2020 توکیو تنها یک مدال نقره گرفت. به هر شکل وزنهبرداری در توکیو حضور داشت اما این روزها خطری جدی بیخ گوش این رشته قرار گرفته که ممکن است باعث حذف آن از المپیک شود یا در بهترین حالت، این رشته در المپیک 2024 تعلیق شود و از 2028 به چرخه رقابتها برگردد.
چندی پیش و همزمان با پایان بازیهای المپیک توکیو، کمیته بینالمللی المپیک طرحی را به تصویب رساند که بر اساس آن به کمیته اجرائی اجازه داده میشود هر رشته ورزشی را در صورت صلاحدید، بدون نیاز به برگزاری مجمع، از حضور در بازیهای المپیک حذف کند. در اصلاحیه منشور این کمیته، بهوضوح بیان شده که کمیته اجرائی میتواند هر رشته ورزشی را در صورت عدم تبعیت فدراسیون بینالمللی مربوطه از تصمیمات کمیته اجرائی و هر رفتاری که به اعتبار و وجهه جنبش المپیک لطمه وارد کند، از برنامه بازیها حذف کند. توماس باخ، رئیس کمیته بینالمللی المپیک، دو روز پیش در گفتوگو با یک روزنامه فرانسوی درباره وضعیت وزنهبرداری گفته است: «فکر میکنم هنوز باید شاهد تغییر فرهنگ در این فدراسیون بینالمللی باشیم. ما کاملا نگران هستیم زیرا فدراسیون جهانی وزنهبرداری مشکلات مدیریتی دارد و به همین دلیل آنها را بسیار دقیق زیر نظر داریم. در اسرع وقت تصمیمی میگیریم که به نفع ورزشکاران باشد».
درصورتیکه IOC تصمیم به حذف وزنهبرداری از المپیک بگیرد، بدون تردید باید گفت یکی از بدترین اتفاقات برای ورزش ایران رقم خورده است؛ چراکه وزنهبرداری در کنار کشتی تنها رشتههایی بودند که در همه ادوار المپیک از کاروان ورزش کشورمان آبروداری کردند و روی سکوی این بازیها رفتند. البته ایران جدای از خطر حذف وزنهبرداری از المپیک، باید همیشه اضطراب و نگرانی را درباره کشتی هم به همراه داشته باشد. IOC پیش از این در نظر داشت برای المپیک 2020 توکیو نیز ورزش کشتی را با این توجیه که تماشاگرپسند نیست از این بازیها کنار بگذارد اما با تلاشهایی که از سوی مسئولان فدراسیون بینالمللی این رشته و کمپینهای جهانی صورت گرفت، فعلا این ورزش تا المپیک 2024 در این فستیوال حضور دارد. باید به این نکته اشاره کرد که باخ در گفتوگوی اخیر خود با روزنامه فرانسوی درباره حذف رشته بوکس از المپیک پاریس هم صحبت کرده است.
مشکلات مالی، مدیریتی، اخلاقی و داوری سالهاست که گریبانگیر بوکس شده است. ماه گذشته یک تحقیق مستقل درباره رقابتهای بوکس المپیک ریو نشان داد که مسابقه بین مایکل کانلان در برابر ولادیمیر نیکیتین از روسیه مشکوک بوده است. البته IOC حق سازماندهی رقابتهای بوکس در المپیک توکیو را از فدراسیون جهانی بوکس(AIBA) سلب کرد. تخلفات صورتگرفته در فدراسیون بینالمللی بوکس بهقدری وسیع است که IOC در آستانه المپیک توکیو این رشته را از حضور در این بازیها موقتا تعلیق کرد. در آن مقطع شایعه شد رئیس این فدراسیون یکی از پنج قاچاقچی بزرگ هروئین در دنیاست.
دیدگاه تان را بنویسید