واکنشها به انتصاب فریده شجاعی/ نگاه مهدی تاج به فوتبال زنان انتخاباتی- نمایشی است
اینکه تیم ملی فوتبال زنان کشورمان در رتبه دوازدهم آسیا و شصت و هفتم دنیا قرار بگیرند نه در شان زنان ایرانی است نه در شان فوتبالیستهای زن ایران.
انتشار خبر صدور حکم سرپرستی نایبرییس زنان فدراسیون فوتبال برای فریده شجاعی همسر مرحوم پورحیدری از سوی مهدیتاج آن هم در حالی که تنها 70 روز تا انتخابات باقی مانده است واکنش منفی رسانهها و اهالی فوتبال را به دنبال داشته است.
به گزارش روزنامه اعتماد، بعد از کنارهگیری شهره موسوی نایبرییس زنان فدراسیون فوتبال به دلیل درگیری در پرونده مالی موسوم به «کینگ مانی» که به صدور حکم زندان برای او منجر شد، فدراسیون فوتبال مدتها بدون نایبرییس زنان اداره شد؛ به این معنا که فوتبال زنان ایران عملا «رها شده» به حساب میآمد. 8 ماه مدیریت غیابی شهره موسوی (به این معنا که او در واقع حضور نداشت و کاری انجام نمیداد) و سهماه خالی ماندن کرسی نایبرییسی زنان که در مجموع نزدیک به یک سال طول کشید فوتبال زنان ایران را روز به روز بیشتر به عقب برد.
بعد از این مدت مهدی تاج در حکمی مریم منظمی را به عنوان سرپرست نایبرییسی زنان فدراسیون فوتبال منصوب کرد. اما برگزاری مجمع برای قطعیت حکم او یک سال و اندی به طول انجامید و در نهایت مجمع فدراسیون فوتبال به گزینه تاج رای اعتماد نداد! از اسفند سال گذشته که منظمی از سمت خود کنار رفت تا همین دو روز گذشته که تاج برای فریده شجاعی حکم زد، فوتبال زنان ایران بدون مدیر باقی مانده بود. فریده شجاعی همسر مرحوم پورحیدری در دوران کفاشیان چند سال نایبرییس زنان فدراسیون فوتبال بود و بعد از آمدن تاج از فوتبال به بسکتبال کوچ کرد.
حال در شرایطی که هفتاد روز تا انتخابات فدراسیون فوتبال باقی مانده او دوباره به فوتبال برگشته. او ابتدا در مراسم تجلیل رییسجمهور از قهرمانان المپیک همراه مهدی تاج به سالن اجلاس سران رفت و بعد به این سمت منصوب شد. آمدن او در برههای که عملا کاری از پیش نخواهد برد رسانهها را برآن داشت که با تیتر «حکم نمایشی در فوتبال زنان» به استقبال اقدام مهدی تاج بروند.
طبق گفته برخی افراد مطلع و کارشناسان انتخاب فریده شجاعی در این برهه نه برای کمک به فوتبال زنان، کما اینکه از لحاظ زمانی عملا امکانپذیر نیست، که برای استفاده از نام او و احیانا جمع کردن چند رای در مجمع انتخاباتی یازده اسفند است. در واقع این اقدام مهدی تاج را میتوان نخستین فعالیت انتخاباتی او برای انتخابات پیش روی ریاست فدراسیون دانست. اینکه آیا شجاعی چنین قابلیتی دارد و میتواند کمکی به رای آوری تاج یا گزینه او کند بحث دیگری است. شاید هم فریده شجاعی با مقامات فعلی وزارت ورزش مناسباتی دارد که کسی از آن مطلع نیست ولی میتواند در انتخابات تاثیرگذار باشد.
به هر حال هر چه به انتخابات فدراسیون نزدیکتر میشویم جنب و جوش نامزدهای احتمالی و ائتلافها بیشتر میشود و این امری طبیعی است. آنچه در این میان ناخوشایند است نگاه ابزاری و تبلیغاتی تاج و همکارانش به فوتبال زنان است. متاسفانه فدراسیون فعلی در طول مدتی که در راس کار بوده هرگز نگاهی تخصصی و حرفهای به فوتبال زنان نداشته است. در مجموع نزدیک به دو سال بلاتکلیفی فوتبال زنان که باعث سقوط جایگاه این تیم در آسیا هم شده گواه این مدعاست. پنج روز پیش فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) آخرین ردهبندی تیمهای ملی فوتبال زنان را در سال 2024 اعلام کرد. در این ردهبندی تیم ملی ایران با ۳ پله سقوط در رده شصت و هفتم جهان قرار گرفت.
تیم ملی فوتبال زنان ایران همچنین با 1393.53 امتیاز، در جایگاه دوازدهم آسیا قرار گرفت. ملیپوشان کشورمان این ماه ۲ دیدار دوستانه با اردن داشتند که در یک مسابقه متحمل شکست شدند و یک بازی با تساوی خاتمه یافت.
جالب اینکه تیم فوتبال زنان ایران تا قبل از این مسابقه مقابل اردن 6 ماه هیچ گونه مسابقه یا اردوی برگزار نکرده بود. در مجموع نباید فراموش کرد تیم ملی زنان ایران در این دو سال ۱۰ مسابقه داشته که حاصل آن هشت شکست و فقط دو تساوی بوده است.
فوتبال 360 در این زمینه نوشت: «مهدی تاج، رییس فدراسیون فوتبال در جلسات مختلف زبان به تعریف و تمجید از عملکرد حوزه زنان گشود اما آنچه واضح بود، روزگار اسفبار فوتبال و فوتسال زنان بود. در این مدت، نادره درودیان که در نقش رییس دپارتمان زنان فعالیت میکند، راهبرِ مسائل مدیریتی حوزه زنان در فدراسیون فوتبال بود که کارنامه خوبی از خود به جای نگذاشت. بعد از تغییر و تحولات انجامشده در دولت، مسوولان وزارت ورزشوجوانان بهویژه فریبا محمدیان تاکید داشتند که باید کمیته زنان فدراسیون فوتبال فعال شود.»
انتخابات فدراسیون فوتبال نزدیک است و جامعه فوتبال امیدوارند در فدراسیون بعدی نگاه به فوتبال زنان تغییر کند. کما اینکه حتی اخیرا وزیر ورزش و جوانان هم گفت حتی میتوان برای تیم ملی فوتبال زنان ایران از مربی خارجی استفاده کرد. این نشان میدهد اگر عزمی در فدراسیون فوتبال وجود داشته باشد و مدیران آن نگاه ابزاری و نمایشی به فوتبال زنان را کنار بگذارند حتی بدنه دولت هم حامی پیشرفت فوتبال زنان ایران خواهد بود. اینکه تیم ملی فوتبال زنان کشورمان در رتبه دوازدهم آسیا و شصت و هفتم دنیا قرار بگیرند نه در شان زنان ایرانی است نه در شان فوتبالیستهای زن ایران.
دیدگاه تان را بنویسید