نشست نمایندگان ۵ قدرت هستهای جهان در دبی
نمایندگان پنج کشور مجهز به سلاح هستهای – روسیه، ایالات متحده، چین، فرانسه و بریتانیا – در نشستی پشت درهای بسته در دبی شرکت کردند.
این اولین رایزنی تمامعیار تحت ریاست چین بر گروه پنج کشور دارای سلاح هستهای موسم به «پی۵» (P-۵) بود.
به گزارش ایسنا، بر اساس بیانیه منتشر شده از سوی وزارت خارجه چین، تمرکز این نشست بر روی دکترینهای هستهای بود. روزنامه کومرسانت روسیه گزارش داد، این رویکرد بهویژه در زمانی که روسیه دکترین هستهای خود را بهروز میکند، مهم است.
این دیدار در ۴ دسامبر برگزار شد، اما وزارت خارجه چین چند روز بعد گزارشی در این باره منتشر کرد. چنین شکافی به این دلیل رخ داد که پس از پایان رایزنیها، کشورهای عضو به دقت برای نهایی کردن یک بیانیه مشترک کار میکنند.
گروه پی۵ که به ابتکار بریتانیا در سال ۲۰۰۹ برای حمایت از معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای (انپیتی) ایجاد شد، یک پلتفرم منحصر به فرد در شرایط فعلی است. برخلاف بسیاری از مکانیسمهای چندجانبه دیگر، که در بحبوحه تقابل شدید بین قدرتهای جهانی تا حد زیادی ناکارآمد شدهاند، این پلتفرم به طور کلی عملیاتی است.
«آنتون خلوپکوف» مدیر مرکز مطالعات انرژی و امنیت خاطرنشان میکند که برای مسکو، گروه هستهای پی۵ در درجه اول «یک کانال مهم برای انتقال نگرانیهای روسیه در مورد خطرات استراتژیک مرتبط با درگیری در اطراف اوکراین و تغییرات دکترینی در اسناد اساسی روسیه در تعیین سیاست هستهای این کشور است که ناشی از گامهای تشدیدکننده آمریکا و دیگر کشورهای غربی به شمار میرود.»
در همین حال، دستور کار این گروه محدود به دکترین نیست. به نظر میرسد که کانال پی۵ میتواند برای بحث در مورد خطرات مربوط به گسترش احتمالی سلاحهای هستهای مورد استفاده قرار گیرد.
خلوپکوف خاطرنشان کرد، در ماههای اخیر، برخی کشورها در اروپا، آسیای جنوب شرقی و خاورمیانه اظهارات بیشتری در مورد علاقه خود به دستیابی به این سلاحهای کشتار جمعی بیان کردهاند.
او افزود: «با این حال، با قضاوت بر اساس اطلاعات موجود، به نظر میرسد که این کشورهای غربی هستند که تمایلی به برگزاری چنین بحثهایی در داخل پی۵ ندارند.»
با این حال، این کارشناس تاکید میکند که ابتکار روسیه برای راهاندازی یک گروه تخصصی پی۵ متشکل از متخصصان غیر دولتی از پنج کشور، که در دوره ریاست مسکو مورد آزمایش قرار گرفت، اکنون به یک عنصر منظم گفتوگو تبدیل شده است. خلوپکوف گفت: «این را میتوان دستاورد مهم ریاست روسیه بر این گروه دانست.»
دیدگاه تان را بنویسید