وضعیت خندهدار نیمکت تیمهای لیگ برتری/ نیم فصل نشده، نصف تیمها مربی عوض کردند!
درحالی که فقط سیزده هفته از مسابقات لیگ برتر سپری شده هفت باشگاه سرمربی تیم خود را تغییر دادند!
با هر کارشناس فوتبالی صحبت کنید و بپرسید یکی از مهمترین ابزار تیمها برای رسیدن به موفقیت چیست، به طور قطع از نقش مهم «ثبات» در بدنه مدیریت و کادرفنی خواهد گفت.
به گزارش روزنامه اعتماد، در واقع، یک انتخاب هوشمندانه و صحیح در انتخاب مربی و بعد برنامهریزی و تزریق آرامش و حمایت از عوامل فنی تا رسیدن به موفقیت از مهمترین وظایف یک مدیر موفق است که در فوتبال نتیجهگرای ما چندان به آن اهمیت داده نمیشود. به عنوان مثال، اگر مربی تیمی بخواهد دست به جوانگرایی بزند نیاز به زمان دارد تا بتواند تفکراتش را پیاده کند اما همین که در چهارتا بازی نتیجه نگیرد آن وقت مدیر باشگاه عذرش را میخواهد!
البته زیاد هم نمیشود به مدیران باشگاهها در این خصوص خرده گرفت، چراکه مدیران فوتبال دولتی ایران هم زیر فشار سکوها قرار دارند و گاهی میبینیم چه بسیار تغییر و تحولات از روی سکوها و خط دادن بوقچیها صورت گرفته است! از وقتی که پول زیاد و باد آورده به فوتبال تزریق شد و دلالهای غیررسمی به آن ورود کردند فوتبال ما به بیراهه کشیده شده وگرنه تا همین چند سال پیش لیگ کشورهای حاشیه خلیجفارس و تغییرات پیدرپی در کادرفنی باشگاههای آنها و تیمهای ملیشان سوژه خنده رسانههای ما بود و گاهی با حیرت این عزل و نصبهای غیرمنطقی را پوشش میدادیم!
حالا با گذر زمان این بلا بر سر باشگاههایی ایرانی هم آمده است!
درحالی که فقط سیزده هفته از مسابقات لیگ برتر سپری شده و دو هفته تا پایان نیم فصل اول زمان باقی مانده است تاکنون مدیران هفت باشگاه سرمربی تیم خود که با آنها لیگ را شروع کرده بودند کنار گذاشتند و کار را به مربی جدیدی سپردند به این امید که سرمربی جدید بتواند نتایج بهتری کسب کند! تغییر سرمربی در هفت تیم از شانزده تیم حاضر در جدول لیگ به عبارت دیگر حدود نیمی از تیمهای ما آن هم در شرایطی که هنوز به نیم فصل نرسیدیم اصلا و ابدا آمار خوبی برای یک فوتبال حرفهای به حساب نمیآید.
در ادامه نگاهی به وضعیت نیمکت لرزان باشگاههای ایرانی و تغییرات در راس هرم کادرفنی بعضی از تیمها بیندازیم! آماری عجیب و منفی که جای تأمل و تفکر دارد!
پرسپولیسیها به عنوان قهرمان فصل قبل، پس از جدایی اوسمار سکان هدایت تیم خود را به گاریدو یک مربی اسپانیایی سپردند اما پس از گذشت سیزده هفته و درحالی که هنوز تیمشان در کورس قهرمانی بود و در لیگ نخبگان هم شانس صعود داشت این مربی را برکنار کردند و به جای او فعلا کریم باقری را آوردند تا به عنوان سرمربی موقت کار کند! این یعنی پس از چند بازی به جای باقری هم یک سرمربی جدید میآید! تغییر سرمربی در پرسپولیس درحالی صورت گرفت که از زمان ورود برانکو به ایران و آغاز دوران درخشان این تیم، سرخها از سال 1394 تا ابتدای امسال چهار مربی روی نیمکت خود دیده بود با ذکر این نکته که دو مربی از این چهار مربی تنها یک نیم فصل هدایت باشگاه را برعهده داشتند؛ کالدرون و اوسمار. یعنی در 8 فصل پرسپولیس با دو سرمربی کارش را پیش برده بود. نتیجه این ثبات قهرمانیهای متوالی این باشگاه بوده است اما حالا گویا مدیران تیم تصور دیگری در این زمینه دارند.
اما مدیران استقلال هم که جواد نکونام را به عنوان سرمربی فصل پیش حفظ کرده بودند هنوز به نیمفصل نرسیده به علت نتایج ضعیف جواد را از کار کنار گذاشته و یک مربی از آفریقای جنوبی آوردند تا شاید موسیمانه آفریقایی بتواند آرزوهای هواداران استقلالی را برآورده کند! استقلال در شرایطی دست به دو بار تغییر سرمربی در این فصل زده (چراکه در این میان چند هفته سهراب بختیاریزاده روی نیمکت استقلال نشست) که در سالهای گذشته پیشکسوتان و هواداران از نبود ثبات در تیم خود ناراضی بودند. با این وجود به محض اینکه در ابتدای فصل نکونام با چالش مواجه شد پروژه عبور از او را کلید زدند.
البته شرایط استقلال در حال حاضر کمی بهتر از گذشته است اما هنوز هم بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند بهتر بود مدیران استقلال حداقل تا نیمفصل به نکونام اعتماد میکردند.
سومین تغییر روی نیمکتها در ضلع سوم مدعیان قهرمانی لیگ رقم خورد و ژوزه مورایس از سمت خود استعفا داد و به جای او پاتریس کارترون از کشور فرانسه توسط مدیران این باشگاه جذب شد. البته پذیرفتن استعفای مورایس به صورت آنی توسط مدیران سپاهان نشان داد آنها هم چندان رغبتی به ادامه همکاری با سرمربی گرانقیمت پرتغالی که سه فصل در ایران حضور داشت، نداشتند.
به جز تیمهای مدعی سنتی کسب عنوان قهرمانی که بیش از همه تیمها انتظار میرود ثبات داشته باشند سایر تیمهای لیگ برتری هم شرایط مشابهی داشتهاند و تغییراتی روی نیمکتهای این تیمها شاهد بودیم. بدتر آنکه گاهی این تغییرات شبیه به «صندلیبازی» شده است؛ درست مثل جابهجاییهای رضا مهاجری و سعید دقیقی و مازیار زارع بین تیمهای خیبر، ملوان و شمسآذر!
در تعطیلات نیمفصل مازیار زارع سرمربی پیشین ملوان به قزوین رفت و هدایت شمسآذر را برعهده گرفت و سعید دقیقی که فصل خوبی را با شمسآذر پشت سر گذاشته بود به انزلی رفت و هدایت این تیم را بعد از اینکه مهدی تارتار به گلگهر رفت، برعهده گرفت ولی هر دو سرمربی بعد از کمتر از یک ماه از سمت خود کنار رفتند. مازیار به ملوان برگشت و دقیقی به قزوین! اما این پایان کار نبود، چراکه در ادامه با کنار رفتن رضا مهاجری از خیبر خرمآباد سعید دقیقی از شمسآذر جدا شد و روی نیمکت این تیم نشست و در کمال ناباوری رضا مهاجری به عنوان سرمربی شمسآذر منصوب شد!!
تیم مس رفسنجان که فصل را با محرم نویدکیا آغاز کرده بود در میانه نیمفصل با این سرمربی به مشکل برخورد و بعد از جدایی محرم از رفسنجانیها، مسعود شجاعی که فصل پیش هدایت هوادار را برعهده داشت جانشین او شد. مدیران هوادار در تعطیلات مهدی رحمتی را روی نیمکت تیمشان نشاندند اما بعد از گذشت 13 هفته با استعفای رحمتی به دلیل کسب نتایج ضعیف خداحافظی کردند و امیدرضا روانخواه را روی نیمکت تیمشان نشاندند. مربی جوانی که سابقه مربیگری در لیگ برتر را در کارنامه ندارد و در سالهای گذشته انبوهی از ناکامی را در تعداد زیادی از باشگاههای دسته یکی تجربه کرده است.
اما تراکتور تیم نخست جدول تا اینجای فصل با اسکوچیچ شروع کرده و با او ادامه میدهد و یحیی گلمحمدی در فولاد و مهدی تارتار در گلگهر و مجتبی حسینی با آلومینیوم و محمد ربیعی در ذوبآهن و سعید اخباری در چادرملو فعلا به همراهی با تیمهای خود ادامه میدهند و ساکت الهامی پس از برد مقابل پرسپولیس جایگاهش در نساجی را فعلا حفظ کرده است. باید صبر کرد و دید در فوتبال ما که به جز مسائل فنی، مشکلات مالی هم در تصمیم مربیان برای قطع همکاری دخیل است چه زمانی مربی دیگری کنار گذاشته میشود یا استعفا میدهد! فعلا دو هفته تا پایان نیمفصل زمان باقی است و ممکن است مربیان دیگری در همین دو هفته جابهجا شوند.
در پایان لازم به ذکر است که عدم ثبات سالهاست که آثار مخربی در وضعیت فنی فوتبال باشگاه کشورمان بهجا گذاشته است و با این شرایط نمیتوان به تغییرات امیدوار بود. چرخه مربیگری در لیگ برتر تبدیل به یک چرخه بسته شده و مربیان صرفا بین تیمها در حال جابهجا شدن هستند. تارتار از ذوبآهن میرود ملوان و بعد میرود گلگهر، زارع از ملوان میرود شمسآذر و دوباره برمیگردد، دقیقی از شمسآذر میرود خیبر، مهاجری از خیبر میرود شمسآذر، شجاعی از هوادار میرود مس، رحمتی از نساجی میرود هوادار، ساکت الهامی از مس رفسنجان میرود نساجی و... مربع مدعیان قهرمانی شامل پرسپولیس، استقلال، سپاهان و تراکتور هم که خودشان را وارد این چرخه نمیکنند درگیر چرخه جذب مربیان خارجی میشوند که گاهی جواب میدهد و گاهی نه!
بدون شک این شرایط هیچ نفعی به فوتبال ایران نمیرساند و تنها جیب برخی دلالها که از این صندلیبازی سود میبرند را پر میکند.
دیدگاه تان را بنویسید