ویروس کرونا| چگونه با ماسک ورزش کنیم؟
ورزش کردن در دوران شیوع ویروس کرونا شکلی دیگر به خود گرفته زیرا نمیتوانید بیرون از منزل بدون ماسک ورزش کنید یا اینکه به راحتی به باشگاه بروید و تمرینات معمول خود را انجام دهید. زدن ماسک هنگام ورزش عواقبی نیز دارد.
اعتمادآنلاین| مژده اصغرزاده- استفاده از ماسک یکی از راههای جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا ذکر شده است. زدن ماسک از عادتهای امروز ما شده و گاهی بدون ماسک دیگر احساس امنیت نمیکنیم؛ اما ورزش کردن با ماسک بسیار سخت است و به همه توصیه نمیشود که بیرون از منزل با ماسک ورزش کنند.
اعتمادآنلاین به نقل از «cnet» گزارش میدهد، وقتی که هشدارها برای ماندن در خانه کمتر شود و همهگیری ویروس کرونا کاهش یابد، آنگاه سالنهای بدنسازی و باشگاهها دوباره شروع به کار میکنند. این مساله سوالات زیادی را برای مربیان بدنسازی و دوستداران ورزش به وجود آورده است. آیا رفتن به باشگاه درست است؟ آیا هنوز هم باید 2 متر از همه فاصله داشته باشم؟ ضدعفونی کردن وسایل ورزشی تا چه میزان مهم است؟
شما همیشه میتوانید به ورزش روزانه خود پایبند باشید یا برای اطمینان از در امان ماندن از بیماری با وسایل خانه یا تجهیزات قابل استفاده در منزل به ورزش ادامه دهید؛ اما کسانی که مشتاق بازگشت به باشگاهها و اماکن ورزشی هستند حتماً یک سوال بزرگ ذهنشان را مشغول کرده: آیا باید با ماسک ورزش کنم؟
پاسخگویی به این سوال مشکل است زیرا در بعضی از موارد گذاشتن ماسک لازم است و برخی اوقات نیز ضرورتی ندارد. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها توصیه میکند که همه ماسک یا پارچهای به صورت بزنند. در ملاءعام، به خصوص در مکانهایی مانند سوپرمارکت یا داروخانه که حفظ فاصله اجتماعی دشوار است، استفاده از ماسک ضروری است. چند کشور و برخی از ایالتهای آمریکا این اقدام را اجباری کردهاند. ما نمیدانیم چه زمانی این دستورالعملها به پایان میرسند، و بار دیگر سالنهای ورزشی باز میشوند.
آیا ورزش کردن با ماسک اشکالی دارد؟
عموماً پاسخ این پرسش «خیر» است. این کار برای بیشتر افراد بلامانع است. گریسون ویکام، فیزیوتراپیست، در این باره میگوید: «اکثر افراد میتوانند همه تمرینات را با ماسک صورت انجام دهند. شما باید وضعیت خود را هنگام ورزش کردن ارزیابی کنید و مراقب علائم خاصی مانند سبکی سر، سرگیجه، بیحسی یا سوزن سوزن شدن و تنگی نفس باشید.»
آیا نباید با ماسک ورزش کرد؟
ویکام میگوید افرادی که بیماریهای قلبی و عروقی یا تنفسی دارند باید هنگام ورزش با ماسک احتیاط کنند. ویکام توضیح میدهد شدت بیماری افراد نشان میدهد که آیا انجام این کار برایشان مناسب است یا خیر. او همچنین اضافه میکند، کسی که بیماری تنفسی جدی دارد میتواند بدون ماسک در منزل ورزش کند.
بیماریهایی مثل آسم، اختلال انسداد مزمن ریوی (COPD)، برونشیت، فیبروز کیستیک، فیبروز ریوی و هرگونه بیماری دیگر که بر قلب یا ریهها تاثیر بگذارد در این شرایط جزو بیماریهای پرخطر محسوب میشود. اگر بیماری قلبی عروقی یا تنفسی دارید، بهتر است قبل از اینکه برای ورزش به بیرون از خانه بروید با پزشک خود درباره ورزش با ماسک مشورت کنید. اگر نمیتوانید همین حالا به پزشک مراجعه کنید، با پزشک تماس بگیرید یا از طریق تماس تصویری سوالات خود را بپرسید.
همچنین افرادی که به تازگی میخواهند ورزش کنند یا مدتی طولانی ورزش نکردهاند، باید مراقب پیامدهای ورزش با ماسک باشند. ویکام میگوید شدت تمرین خود را کنترل کنید و سطح آن را پایین یا متوسط نگه دارید تا علائمی چون سرگیجه و غش در شما پدیدار نشود.
هنگام ورزش با ماسک چه اتفاقی میافتد؟
پوشیدن هر نوع ماسکی، در مقایسه با تنفس طبیعی، باعث کاهش جریان هوا به ریههای شما میشود. اسکات مکافی، فیزیوتراپیست و ارتوپدیست، میگوید: «کمبود اکسیژن در ریههای شما به معنای کمبود اکسیژن موجود در جریان خون و ماهیچههای شماست، همین مساله باعث میشود که ورزش کردن دشوار شود.»
مکافی میگوید: «ماسکهای مختلف بسته به ضخامت موادشان محدودیتهای مختلفی در عبور جریان هوا دارند. هرچه هوا کمتر شود بدن شما اکسیژن کمتری برای استفاده در حین ورزش برای تبدیل گلوکز (قند) به انرژی مصرف میکند.»
مکافی میگوید هر کسی، حتی افرادی که قدرت بدنی نسبتاً بالایی دارند، باید هنگام ورزش با ماسک انتظار خستگی بیشتری را داشته باشند. او توضیح میدهد: «بدن شما طی چند هفته با متابولیسم اکسیژن وفق پیدا میکند، اما این کار به زمان نیاز دارد. اگر احساس سرگیجه، عدم تعادل یا خستگی بیش از حد کردید، ورزش را متوقف کنید. آگاه باشید و بیش از حد ورزش نکنید.»
هنگام ورزش با ماسک چه اتفاقاتی رخ میدهد؟
ویکام میگوید: «به دلیل افزایش مقاومت در برابر تنفس هنگام عدم استفاده از ماسک، طبیعی است که زودتر از آنچه معمولاً در تمرین خود انجام میدهید دچار کمبود نفس شوید.» او ادامه میدهد: «احتمالاً انتظار دارید هنگام پوشیدن ماسک عملکردتان در ورزش ضعیفترشود، شاید با ماسک دیگر نتوانید در سطحی که قبلاً تمرینات خود را انجام میدادید عمل کنید.»
ویکام میگوید: «شاید کسی که سطح آمادگی بدنی بالاتری داشته باشد، آثار ماسک را مثل شخصی که تازه شروع به ورزش کرده درک نکند، اما ممکن است افراد کارکشته نیز قادر به انجام ورزش در سطح معمول خود نباشند.»
توجه داشته باشید که بدن شما هنگام زدن ماسک، به خصوص موقع انجام تمرینات شدید، مانند وزنهبرداری واکنش نشان خواهد داد. اگر احساس سرگیجه، سبکی سر یا تنگی نفس دارید، باید بنشینید و استراحت کنید. اگر علائم زود برطرف نشود، باید ماسک خود را درآورید و به طور طبیعی نفس بکشید. همیشه قوانین بهداشت عمومی را رعایت کنید و سعی کنید حداقل 2 متر از دیگران فاصله بگیرید.
چگونه هنگام ورزش با ماسک احساس محدودیت نکنیم
باید بگوییم که نمیتوانید با ماسک احساس راحتی داشته باشید. ویکام میگوید: «متاسفانه بسیار سخت است که هنگام زدن ماسک احساس محدودیت نکنید؛ اما خبر خوب اینکه وقتی ماسک میزنید ریهها و سیستم قلبی و عروقی شما تمرین بیشتری میکند زیرا زدن ماسک باعث ایجاد مقاومت بیشتر در تنفس میشود.» هرچه بیشتر با ماسک ورزش کنید، بدن شما بیشتر به کاهش جریان اکسیژن عادت میکند.
چگونه بفهمیم که بدن به اندازه کافی اکسیژن دریافت میکند
ویکام میگوید تا زمانی که بیماری تنفسی یا قلبی عروقی جدی نداشته باشید و مراقب بدن خود باشید، هنگام ورزش با ماسک به احتمال زیاد اکسیژن کافی دریافت خواهید کرد. دقیقترین روش برای تعیین میزان اکسیژن کافی استفاده از پالس اکسیمتر است که دقیقاً میزان اشباع اکسیژن خون شما را نشان میدهد.
ورزشکاران علاقهمندی که میخواهند هنگام باز شدن باشگاهها به ورزش بپردازند میتوانند با خیال راحت با ماسک ورزش کنند، مشروط بر اینکه به علائم هشداردهنده بدن خود توجه کنند. از آنجا که احتمالاً رفتن به باشگاه با ماسک هنجار پساکرونایی به حساب میآید، میتوانید این اطمینان را داشته باشید که بعد از تمام شدن ویروس کرونا ریههای قویتری خواهید داشت.
دیدگاه تان را بنویسید